Te hogyan fogod a kezem?

A pécsi székhelyű Fogd A Kezem Alapítvány és a Pécsi Kovács Béla Általános Iskola közös rajzpályázatának ezúttal az intellektuális akadályozottsággal élő személyekkel való együttélés lehetőségei volt a témája.

Egy általános iskolában mindennapos dolog, hogy rajzpályázati felhívással találkoznak a diákok, szülők és tanárok. A számos felhívás közül azonban kevés érzékenyíti a társadalmat a fogyatékossággal élő személyek támogatására és elfogadására. A pécsi székhelyű Fogd A Kezem Alapítvány és a Pécsi Kovács Béla Általános Iskola közös pályázatának ezúttal az  intellektuális akadályozottsággal élő személyekkel való együttélés lehetőségei volt a témája.

“Te hogyan fogod a kezem?” - szól annak a rajzpályázatnak a felhívása, amely során a diákok azzal kapcsolatban készíthettek rajzokat, hogy ők milyennek látják a fogyatékkal élők helyzetét, hogyan segítenék mindennapjaikat és beilleszkedésüket a többségi társadalomba.


- Az elkészült rajzok egytől egyig fantáziadús és kreatív alkotások, amelyek azt tükrözik, hogy a téma valóban megérintette a gyerekeket, és ténylegesen elgondolkodtak azon, hogy miként segíthetik értelmi sérült személyek életét - mondja Tóth Péter, a Fogd A Kezem Alapítvány intézményvezetője. - A rajzpályázattal elsősorban az volt a célunk, hogy egy számunkra igen fontos témára felhívjuk a város lakosságának, azon belül is a legfiatalabb korosztály figyelmét. Hiszen minél korábban elkezdünk beszélni a fogyatékossággal élő személyek helyzetéről, annál érzékenyebb és toleránsabb társadalmat tudunk építeni - teszi hozzá Tóth Péter.

A Pécsi Kovács Béla Iskola az alapítvány Terápiás- és Munkaotthona közelében található, ezért is vágott bele a kezdeményezésbe a két intézmény.  A földrajzi közelségnél fontosabb az a cél, hogy az iskola diákjai minél többet halljanak és beszéljenek a fogyatékosságról, illetve a fogyatékossággal élők mindennapjairól.

- Iskolánkban mindig is törekedtünk arra, hogy befogadó és toleráns magatartásra neveljük diákjainkat akár a világnapok, akár ilyen pályázatok kapcsán érzékenyítjük őket. A Fogd a Kezem Alapítvány felhívását örömmel fogadtuk, hiszen ez alkalmat teremtett arra, hogy egy fontos témáról tudjunk a diákjainkkal közösen gondolkodni, és még nagyobb hangsúlyt fektessünk az emberi értékekre. - mondja az intézményt vezető Rotterné Gál Zsuzsanna. - Ugyanakkor ennek a rajzpályázatnak a legnagyobb hozadéka, hogy diákjaink  személyesen találkozhatnak, ismeretséget köthetnek az alapítvány gondozottjaival.

Erősítvén ezt a találkozást, a rajzok alkotói nem csupán az alapítvány kliensei által készített ajándékcsomagot vehették át, hanem egy közös foglalkozáson is részt vesznek, ahol együtt dolgozhatnak értelmi sérült személyekkel, és a közös alkotás révén még szorosabb kapcsolat alakulhat ki a gyerekek és az ellátottak között.