Támogatják a mentőkutyás egyesületet

Évi egymillió forintos támogatásról szóló, 2026-ig tartó megállapodást írt alá a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Pécsi Mentőkutyás Egyesület.

„Elismerjük és tiszteljük azoknak az önkénteseknek az elkötelezettségét, akik időt és energiát nem kímélve sietnek bajbajutott embertársaik segítségére. A helyi közösségek érdekében végzett munkájuk értéke felbecsülhetetlen. Közvetve hozzájárulnak mindannyiunk, így a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. dolgozóinak biztonságához is, és megtisztelő, hogy támogathatjuk munkájukat. Bízunk benne, hogy hosszútávú és Pécs számára hasznos együttműködés kezdete a mostani megállapodás” – hangsúlyozta Esaú Freire, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. gyártási igazgatója.

A Pécsi Mentőkutyás Egyesületet 2015-ben alapították olyan elkötelezett önkéntesek, akik természeti katasztrófák esetén vagy más, gyors beavatkozást igénylő helyzetekben,akár szabadidejüket is feláldozva, kutyájukkal embertársaik segítségére sietnek.  Az együttműködési megállapodás aláírását követően a Pécsi Mentőkutyás Egyesület bemutatót tartott, amelyen  többek között a  mentőkutyák fekvő, magatehetetlen, nagy magasságban, öngyilkossági szándékkal  tartózkodót, vagy  eltűnt személyt kerestek.


Mint Heil Ádám, a Pécsi Mentőkutyás Egyesület titkára elmondta,  katasztrófavédelemnek, a rendőrségnek nyújtanak segítséget, bajba jutottak megkeresésében romos házakban, erdőben. A mentőkutyáink kiváló szaglásuknak és a kiképzésüknek köszönhetően több hektárnyi területen képesek megtalálni a bajba jutottakat.


Kitért arra is, hogy  a jelenleg tizenöt tagot számláló egyesület nyolc mentőkutyával látja el feladatát, akiket gazdáik kölyök koruktól nevelnek. Ez  is elősegíti a bizalmi kapcsolat kialakulását, mely a munka során elengedhetetlen.