Tajvani bábosok jártak Pécsen

A Bóbita Bábszínházban tajvani Potehi, egy keleti stílusú kesztyűs bábjáték volt látható.

A tajvani Potehi, keleti stílusú kesztyűs bábjáték, ami a fantázia és a harcművészetek világába vezet be, miközben az igazságosság történetét meséli  el. Xiao Xian és Ye Fan boldog pár, de szerelmüket a Démon király féltékenysége fenyegeti. Megsebesíti Xiao Xiant, és erőszakkal elviszi Ye Fan-t. Az előadás arra ad választ, hogyan tudja őt megmenteni Xiao Xian. Több ezer kilométert repültek, a tajvani bábosok - a Hsin Hsing Ku bábszínház vezetője, Lin Hung Hsien, a társulat tagja Yeung Fai -, hogy a pécsiekkel megismertessék  e különleges történetet.

Tajvanon népszerűek a bábelőadások, mind a mai napig a tévében és az utcákon egyaránt felbukkannak a bábosok. Bár kis ország, mégis több mint ezer kisebb-nagyobb bábos társulatot tartanak nyilván, mindenhol találkozni az általuk előadott produkciókkal, az utcákon, de még a templomokban is. Három stílus  - a hagyományos, tradicionális játékmód, a generációs, úgynevezett csillogó bábjáték, ami sok látványos, a fantáziát megmozgató elemet tartalmaz, valamint a televíziós bábelőadások - e három irány együttélése van jelen. A cél, hogy   mindegyik fennmaradjon. Az ezek során létrejött előadások Tajvanon a mindennapi kultúra részét képezik, nevelő és ismeretterjesztő céllal születnek. Az előadásokban szerepet kap a költészet, az élő zene, a különböző hangszerek.

Rendkívül sokféle kultúra jelenléte jellemzi a Távol-Keleti országot, ezek harmonikus együttélését a bábelőadásokban is igyekeznek megjeleníteni, a mélyen gyökerező örökséget  általuk életben tartani. A művészi szabadság is fontos szerepet játszik az előadások létrehozásában.  Alkothat valaki szokatlant, egészen meghökkentőt, a  lényeg, az alkotó szabadon fejezhesse ki a kreativitását, az előadásban  egyénisége, sajátos   értelmezésében  pedig a szabadság jelenhessen meg. Az előadások létrehozói ezáltal a nézőkre  bízzák, számukra mit jelentenek a  látottak.