Szobrász házaspár művei a Pécsi Galériában

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja, Lengyel Péter és adjunktusa, Tóth Zsuzsi alkotásai közös kiállításon láthatók a Pécsi Galériában.

A művész házaspár munkáikban a közös pont a reflexió a múltra és az emlékekre, emlékezetre, legyen az akár egy család, akár egy társadalmi, politikai környezet sajátja.

A feleség, Tóth Zsuzsi munkáiban a család és annak múltjához kötődő tárgyak épülnek össze szobrászi elemekkel. A tárgyi és a megélt emlékek együttesen alakítanak ki egy új téri valóságot, ahol a személy hiánya egyrészt felerősödik, másrészt a szobrászi motívumoknak köszönhetően egyúttal fel is oldódik a hiány érzete.

Míg férje, Lengyel Péter alkotásai történelmi kontextusokat vetítenek elénk. A háborúhoz és a népirtáshoz kötődő bűn természetével foglalkoznak, jelenkori és múltbéli személyek és azok bűnhöz való kapcsolatával. Mindezeket a klasszikus köztéri szobrászatból eredeztethető megoldásokkal mutatja be,  de úgy, hogy a tartalmi vonatkozások, a jelentések inverz megragadása felerősíti az eredendő bűn szörnyűségeit.

A szobrai mellett különböző mediális eszközök is megjelennek a tárlaton, a videó vagy a különböző hanghatások és egy irodalmi, performatív és tájhoz kötődő elemeket tartalmazó film is látható.

A Territory címet viselő tárlat március 9-ig  látható a Pécsi Galériában.