Szimulációs Központ élethű bábokkal

Modern oktatási és kutatási környezetet biztosítanak az egészségügyi oktatók és hallgatók számára a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar pécsi belvárosi épületei, amelyek mintegy 2,5 milliárd forintból újultak meg.

A kormány a Modern Városok Program részeként közel 25 milliárd forint összeggel támogatta a Pécsi Tudományegyetemet, amelyet az intézmény versenyképességének erősítésére, az oktatási körülmények javítására, fejlesztésére, a külföldi hallgatói létszám növelésére az ehhez szükséges  infrastruktúra megteremtésére fordított. E célok megvalósításából az Egészségtudományi Kar jelentős mértékben vette ki  részét, ami az elmúlt tíz évben meghúszszorozta külföldi hallgatóinak számát, jelenleg négyszáznál is többen tanulnak a PTE ETK-án.  

A felújított Vörösmarty és Apáca utcai épületekben nem csupán korszerű és innovatív, a 21. századi elvárásoknak megfelelő oktatási és kutatási környezetet alakítottak ki, de a beruházás során megőrizték azok eredeti arculatát. A Modern Városok Programban megvalósult közel 2,5 milliárd forintos beruházás eredményeként megvalósulhatott a  „központi campus" víziója, melynek során európai színvonalú demonstrációs-szimulációs termek, valamint a hallgatók által megfogalmazott hallgatói terek jöttek létre.

Az újonnan kialakított Egészségtudományi Humán Páciens Szimulációs Központ lehetővé teszi, hogy 21. századi kórházi környezetben gyakorolhassák leendő hivatásukat a hallgatók élethű, hangokat kibocsátó bábokon, modern, a mindennapi gyakorlatban is alkalmazott orvosi műszerekkel. A központ támogatja az egészségtudományi innovatív kutatásokat, eszközfejlesztéseket is.

A megújult épületegyüttesben olyan termet is kialakítottak, ahol minden feltétel adott egy közúti baleset, vagy katasztrófahelyzet, például épületomlás helyszínén történő mentés szimulálására. A mentési gyakorlatot egyidejűleg több kamera és mikrofon rögzíti, így utólag minden egyes mozzanat, különböző nézőpontokból történő elemzésére is lehetőség  van.

A hazai egészségtudományi képzések egyik bölcsőjének tekinthető a kar, ahol a főiskolai szintű oktatás 1990-ben indult el, majd 2000. január 1-jétől a Pécsi Tudományegyetem részévé vált. Pécs mellett kihelyezett tagozata van  Kaposváron, Szombathelyen és Zalaegerszegen, továbbá a délvidéki Zomborban. A karon mentőtiszteket, ápolókat, dietetikusokat, gyógytornászokat, szülésznőket, védőnőket képeznek, valamint  rekreációs szakembereket és  speciális sportszervezőket. A hallgatók száma meghaladja a háromezret.

(fotó: Csortos Szabolcs)