Szélsőséges időjárás-extrém károk

Egyre gyakoribbak a mezőgazdasági termelőket  az extrém időjárási körülmények miatt  bekövetkező, a korábbi években megszokotthoz képest jóval nagyobb károk.


A klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárás az elmúlt évben is komoly hatással voltak a  növénytermesztésre. A 2018-as adatok szerint a legjellemzőbb kár még mindig a jégeső, a kifizetett szolgáltatások közel 90 százaléka a növénybiztosításokhoz kapcsolódik. Ezt figyelembe véve, 2019-ben a mezőgazdasági biztosítás díjtámogatása ismét több kedvező lehetőséget tartogat a gazdálkodók számára.  


Egyre gyakrabban okoz különösen nagy károkat az extrém erősségű szél vagy a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék. Az extrém intenzitású időjárási események miatt több tíz millió forintos kárt szenvednek el a termelők. Ezek az ország különböző részein a legkülönfélébb növénykultúrákat érintik, mint például több, mint 20 millió forintos kár érte a szabolcsi almatermesztőnek, de hasonló nagyságú volt a terméskiesése  egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei olajtök termesztőnek is.


Az egyik nagy biztosító társaság például 2018-ban összességében több mint egymilliárdot fizetett ki a mezőgazdasági termelőknek az időjárás okozta károk miatt, a hozzájuk beérkezett összes kárbejelentés 90 százaléka a növénybiztosításokhoz kapcsolódott, azon belül is a  jégeső okozta pusztítás miatt, több, mint 1000 bejelentés  érkezett.  Emellett az egyre gyakoribbá váló viharkárok  esetében a korábbiaknál isl szélesebb körű szolgáltatást nyújtanak a gazdáknak.


Hamarosan pályázhatnak ismét a gazdálkodók a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra, ami 2019-ben ismét több kedvező lehetőséget tartogat.  Fontos változás például, hogy csonthéjas és héjas kultúrájú gyümölcsök  - kajszi, őszibarack, cseresznye, meggy, dió, mogyoró, mandula - is bekerültek abba a körbe, amelyek után a legbővebb, kilenc kockázatra fedezetet nyújtó „A” típusú biztosítási csomag köthető. Ugyancsak kedvező, hogy a tavalyi évben 5 milliárd forintra megemelt éves támogatási keret összeg nagysága idén is megmarad.