Száz beteg gyógyulását segítheti

Száz beteg gyógyításához elegendő 12.200 tablettát kapott  a PTE Klinikai Központ Központi Gyógyszertára a japán kormány adományaként.


A Japánban kapható Avigan influenzás betegek gyógyítására kifejlesztett gyógyszer. Hatásának vizsgálatát az alkalmazás előtt a HECRIN (Hungarian European Clinical Research Infrastructure Network) Konzorcium koordinálja a Pécsi Tudományegyetem vezetésével.


A konzorcium elnöke, Kovács L. Gábor, Pécsi Tudományegyetem professzora  szerint  a gyógyszer segítheti a koronavírussal fertőzöttek gyógyítását, ugyanis az eddigi tapasztalatok azt mutatják a betegség korai fázisában adagolva alkalmasa  arra, hogy  garat- és  az orrváladékból eltüntesse a vírust.


Miután az Avigan sem Magyarországon, sem Európa más országaiban nem törzskönyvezett gyógyszer, ezért csak különleges eljárás során lehet embernek adni, ezért  klinikai vizsgálatnak vetik alá a készítményt.


A HECRIN Konzorcium - amelynek 2014 óta a Pécsi Tudományegyetem Szentághothai János Kutatóközpontja  a vezetője, elnöke pedig Kovács L. Gábor - az ország négy orvosképző egyeteme, valamint a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet bevonásával kezdi meg a gyógyszer vizsgálatát. A tervek szerint ezen a hat helyen összesen száz igazoltan koronavírus-fertőzött beteget vonnak be a vizsgálatokba.


Kovács L. Gábor szerint kísérletekkel, vizsgálatokkal, engedélyeztetésekkel töltött éveket lehet megspórolni, ha egy új szer kifejlesztése helyett egy már létező gyógyszerről bebizonyosodik: valóban sikeresen alkalmazható az új típusú koronavírussal vírussal fertőzöttek gyógyításában, s a favipiravir kapcsán az amerikai, kínai és japán tapasztalatok rendkívül biztatóak.