Speciális képzések is indunak ősztől

Madaras Zoltán elnök, Ipacs Szabó István főborász, Teszlák Péter kutatási igazgató hármasa vezeti a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetet.

A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet új vezetői elsődleges feladatuknak tartják, hogy az intézet még előkelőbb helyet foglaljon el a hazai és nemzetközi kutatóintézetek sorában. E mellett kiemelt helyen kezelik, hogy a szőlőtermesztés és a borkészítés során felmerülő problémákra hatékony és szakszerű megoldásokat adjanak, a kutatóintézet területén termett szőlőből készült, múlt év ősze óta Pécsi Egyetemi Borbirtok márkanéven forgalomba hozott borok pedig egy minden részletre kiterjedő marketing tevékenység eredményeként felkerüljenek  boltok polcaira.

A génbank szerepét is erősíteni kívánják. A klónszelekció és rezisztencianemesítés révén a globális klimatikus kihívásoknak megfelelően továbbra is kiemelt helyen szerepel  új, innovatív fajták létrehozása, illetve a régi, hagyományos fajták új klónjainak elismertetése és elterjesztése. Mindezeken felül segítséget kívánnak nyújtani az új telepítésekhez, ezen belül is az adott termőterület talajszerkezetének és  mikroklímájának feltérképezéséhez, amelyek ismeretében dönthető el, melyik klónt érdemes telepíteni.  

Ősztől pedig elindítják azokat a rövid ciklusú képzési formákat, amelyek részben a borral foglalkozó szakmák művelőit, részben a borkultúra iránt érdeklődőket célozzák meg. Már szeptemberben indul az első WSET-alapfokú képzés, amelyben az SZBKI partnere a Central European Wine Institute. A CEWI hazánk legátfogóbb és legprofesszionálisabb képzéseit nyújtja mindazoknak, akik a borfogyasztással, borkereskedelemmel vagy éppen szakírással kapcsolatos ismereteiket szeretnék elmélyíteni.