Speciális eszköz a fájdalomküszöb mérésére

A pécsi Z Elektronika egyedülálló innovációkkal mutatkozott be Németországban Düsseldorfban és Hannoverben.
 
Saját fejlesztésű, nemzetközileg is kivételes készülékkel debütált a napokban Düsseldorfban a pécsi Z Elektronika Kft. A vállalat elsőként a MEDICA Nemzetközi Orvostechnikai Kiállítás látogatóival ismertette meg speciális fájdalomküszöbmérő berendezését, ami a gyógyszeriparban alkalmazható, és kutatóintézetek számára fejlesztették ki.
 
A jelenleg hitelesítés alatt álló eszközt – melyet a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség kollektív magyar standján mutattak be – a Z Elektronika a Pécsi Tudományegyetemmel közösen tervezte és valósította meg. A fejlesztés attól forradalmi, hogy a készülék kísérletekben részt vevő állatok fájdalomérzékeléséről nyújt információkat a fájdalomcsillapító anyagok teszteléséhez. Ezt a folyamatot a kutatók ez idáig manuális módszerrel végezték. A teljesen automata berendezés viszont kamerákkal vizsgálja az állatok mozgását, automatikusan vezérelt elektronikával és szoftverek segítségével objektív mérési eredményeket ad a kísérletekről.

„A berendezés használata során kutató aktív jelenlétére sincs szükség, hiszen az előre beállított paraméterek alapján a gép tényszerűen és gyorsan képes egyszerre akár több állat vizsgálatára is. Ebből adódóan kutatóintézetek, gyógyszergyárak, gyógyszerfejlesztő központok igen hasznos kutatási segédeszköze lehet” – mondta el Ulrich Gyula, a cég fejlesztési vezetője.

A szóban forgó eszközt is felvonultató MEDICA csaknem 70 ország több mint 5300 kiállítójával és 83.000 látogatójával a világ egyik legnagyobb vállalatok közti orvosi szakvásár. Az innovatív termékek és szolgáltatások széles skáláját mutatja be az orvosi képalkotás, laboratóriumi technológia, diagnosztika, egészségügyi informatika, mobil egészségügy, valamint fizioterápiás/ortopédiai technológia és orvosi fogyóeszközök területéről. A fórumok, konferenciák és különleges show-k keretében érdekes előadásokra, szakértői beszélgetésekre  került sor. A Z Elektronika számára is kiváló alkalmat teremtettek ezek a nemzetközi kapcsolatok építésére és szakmai visszajelzésekre. A begyűjtött tapasztalatokat és új ismeretségeket a pécsi cég a berendezés továbbfejlesztéséhez és értékesítéséhez egyaránt hasznosítja.

A Z Elektronika a MEDICA-val egyidőben a hannoveri Agritechnica Agrárgépipari- és Technológiai Kiállításon is új fejlesztést mutatott be. A Fertitronic nevű terméke folyamatos szenzoros méréseket végez, amelyek alapján előre beállított határokon belül változtatja a kijuttatott anyag mennyiségét. A termék olyan gazdálkodóknak ajánlott, akik kontrollálva e kijuttatott mennyiségeket optimalizálnák a rendelkezésre álló korlátozott erőforrásokat. A hannoveri kiállításon jelentős számban érdeklődtek iránta.  Értékesítését a cég  tervei szerint 2024 második felében  kezdi el, elsősorban Európában, de Dél-Amerika és Ázsia is a lehetőségek között van.