Sörnyitó formájú oszlopfőkkel védik a madarakat Dél-Baranyában

Újjépített és a madárak számára biztonságossá  alakított az E.ON Dél-Baranyában hat kilométernyi gerinchálózatán.

Az áramszolgáltató cég 2019 óta kizárólag madárbarát, az áramütéseket teljesen kiküszöbölő hálózatokat épít, régebbieket pedig folyamatosan alakítja védetté. Ennek szellemében újult meg a Siklós - Villány gerincvezeték Magyarbólytól, Virágoson és Márokon át Töttösig tartó szakasza, ami a Duna-Dráva Nemzeti Park területén halad át.  A beruházást a természetvédelmi célok mellett a szolgáltatások magasabb szintre emelése, az ellátásbiztonság növelése is indokolta.A háromszögletű függőszigetelőkkel ellátott oszlopfejek már önmagukban is kényelmes magaslati pontok, több oszlopra azonban további madárkiülőket is helyezett az energiacég, hogy azokat a ragadozómadarak biztonságos vártapontként használhassák.
 
A modern, biztonságos hálózat előnyeit egyszerre élvezhetik a helybeliek, a környék bortermelői és a nemzeti park madárai A beruházás keretében a villanyoszlopokra újfajta, a természetvédelmi szakemberekkel közösen kifejlesztett, sörnyitó formájú fejszerkezeteket szereltek fel, amelyek megvédik a környék madarait az áramütéstől. Ez a védelem különösen a szántóföldeken áthaladó hálózati szakaszoknál nagy jelentőségű, ahol az egerészölyvek és vörös vércsék előszeretettel szállnak rá a villanyoszlopokra, hogy onnan pásztázzák a környéket, mikor egerekre, pockokra vadásznak.
 
Az említett fajokon túl a védett fehér gólya számára is előnyös, mivel több pár a villanyoszlopokon rak fészket, és a kirepülő fiókák is  a hálózaton pihennek meg. A rendkívül okos és kíváncsi varjaknak is előnyös az átalakított fejszerkezetekből, ők ugyanis a korábban alkalmazott madárvédelmi burkolatokat rejtekhelyként használták és aládugták a diót, mogyorót, kitéve magukat az áramütés – és a hálózatot a zárlat – kockázatának, ezeken a sörnyitó formájú fejszerkezeteken azonban teljes biztonságban ülhetnek. Az olyan kistestű énekesmadarak, mint az őrgébics vagy a cinke mostantól a vezetéken és a fejszerkezet egészén is zavartalanul üldögélhetnek.
 
Az újjáépítés során az érintett szakaszon összesen 71 új villanyoszlopot állított fel a cég, ezeket madárbiztos fejszerkezettel látták el. A speciális oszlopfejek jelentősen növelték az újjáépítés költségeit, a hálózati szakasz 40 százalékkal többe került egy hagyományos hálózati megoldásnál, ráadásul erősebb tartóoszlopokra kellett felszerelni őket. Saját forrásból valósult meg a 132 millió forintos beruházás.
 
A nemzeti parkokkal közösen tervezett természetvédelmi hálózati beavatkozások egész évben folyamatosan zajlanak az E.ON Hungária Csoport területén. A térségben legközelebb az M6-os autópálya Bóly és Ivándárda közötti szakaszán létesül egy szintén madárbarát középfeszültségű hálózat, azt követően pedig a gólyák által táplálkozó- és gyülekezőhelyként használt Bonyhádi tó környékén végez madárbarát átalakításokat az energiacég.