Saláták, levesek, desszertek

Négy év után újra nemzetközi szakácskönyvet jelentetett meg Magyarország első egyeteme, a Pécsi Tudományegyetem.

A külföldi hallgatók receptjeiből összeállított könyvben ezúttal elsősorban a levesek, saláták és a desszertek kapták a főszerepet. A cél azonban nem változott, megismerni a több mint 130 országból Pécsre érkező tanulók hazájának gasztro-kultúráját, ízlésvilágát, különleges ételeit.

A Pécsi Tudományegyetem „50 étel a nagyvilágból” című szakácskönyve a maga nemében kuriózum. A recepteket tartalmazó kötet 2019-ben jelent meg az egyetem hallgatóinak aktív közreműködésével. A különleges kiadvány sikert aratott, több visszajelzés is arra utalt, várják a folytatást. A kötet szerkesztői éppen ezért újabb 50 receptet választottak ki az egyetemen tanuló mintegy 5000 külföldi és 17.000 magyar hallgató között meghirdetett receptversenyre beérkezett ételleírás közül. Idén azonban a középpontba a leveseket, salátákat és desszerteket helyezték.

Mint Miseta Attila, az egyetem rektora a kiadvány kapcsán elmondta, akár szimbolikusnak is tekinthető, hogy a második „egyetemi szakácskönyv” a centenárium évében jelenik meg, ugyanis éppen 100 esztendeje vette kezdetét a modern felsőoktatás Pécsen. Hangsúlyozta, az ország minden bizonnyal egyik legsokszínűbb és legnemzetközibb egyetemeként méltán büszkék arra az interkulturális közegre, amely valójában évszázadok óta körülöleli az itt tanulókat, kutatókat, a város lakóit.

A könyv mindenki számára elérhető lesz, a Líra bolthálózatán keresztül lesz megvásárolható.(fotó: Csortos Szabolcs)