Rendszerváltás az orvosi képalkotásban

A Pécsi Diagnosztikai Központ harminc éves.

Az elmúlt három évtizedben a Pécsi Diagnosztikai Központ úttörő szerepet játszott a modern képalkotó diagnosztika megteremtésében a dél-dunántúli régióban. Az ott folyó kutatások olyan súlyos neurológiai betegségek kezelése terén tették országos, illetve esetenként nemzetközi szinten is kiemelkedő ellátó hellyé Pécset, mint az epilepszia, a Parkinson-kór és a stroke.

A modern képalkotó vizsgálatok, a CT és az MR iránti jogos társadalmi igény és az ezzel szemben álló súlyos forráshiány kettős kényszere hozta életre az 1990-es évek elején a Pécsi Diagnosztikai Központot, amely immár harminc éve nyújt magas szintű diagnosztikai ellátást a Dél-Dunántúl betegei számára. Szemben az országos gyakorlattal, ahol külföldi cégek finanszírozták a modern képalkotó berendezések beszerzését, és ezért cserébe a szakmai irányítást is ők gyakorolták, a „pécsi modell” keretében a magánszemélyek és egy egyetemi alapítvány által létrehozott PDK önerőből szerezte be az eszközparkot, és működése során végig a kutatás, oktatás, betegellátás egymást erősítő hármasát tartotta szem előtt.

Ennek köszönhetően a diagnosztikai munka mellett a központban magas szintű klinikai kutatások zajlottak és zajlanak, amelyek ráadásul közvetlenül hasznosulnak a betegellátásban. Így értek el a pécsi klinikusok nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket például az epilepszia és a Parkinson-kór kezelése és diagnosztizálása terén; paradigmaváltó kutatást végeztek a koponyasérülések osztályozásában; és szintén a PDK támogatásával valósult meg a stroke-ot elszenvedők mesterséges intelligencia segítségével történő távdiagnosztikája, amely óriási mértékben javította a dél-dunántúli régióban az agyi érkatasztrófán átesettek túlélési és felépülési esélyeit. 2019 óta a központ teljes egészében két egyetemi alapítvány fenntartásában működik, és mind az államilag finanszírozott, mind a térítéses vizsgálatokból származó bevételeket az ellátásba és az eszközpark folyamatos fejlesztésébe forgatják vissza. (fotó: Csortos Szabolcs)