Reményteli, különleges évad

A 60 éves jubileumát ünneplő pécsi Bóbita Bábszínház ismét kinyitotta kapuit a családok előtt.

Az elmúlt másfél évben a pandémia  a bábszínházat is az online térbe kényszerítette. A megszokott kétszázötven-kétszázhetven előadás  helyett tavaly közönség előtt ötvennyolc előadást tudtak megtartani. A közel negyvenezer néző helyett  mindössze négyezer-ötszázan váltottak jegyet az előadásaikra, azon rövid időben, amikor kinyithatták a kapuikat. Ez a jegybevételeiken is meglátszott, a költségvetésük nagyon megsínylette ezt a helyzetet. A társulat azonban mindezek ellenére megőrizte optimizmusát, folyamatosan készültek újabb  egyedi megoldású előadásokkal az online térben. A most induló évadban pedig új bemutatókkal is várják a régiek mellett a családokat, az óvodásokat és az iskolásokat, na meg persze a kamaszokat és a felnőtteket is.

A jubileumi évad kiemelkedő eseménye a Pannon Filharmonikusokkal közösen színre vitt Háry János lesz, amelyet november 26-án a Kodály Központban mutatnak be. A két társulat együttműködése nem előzmény nélküli, ugyanis tíz évvel ezelőtt, a zenekar 200. születésnapján szintén közös bemutatót tartottak. Felújítják Az ember tr. című előadásukat, ami új bábszínészekkel 2022 januárjában lesz először látható, a Torzonborz és a Holdrakéta márciusban, valamint a Szárnyati Géza, a malac munkacímű, a Bóbita verssoraira rájátszó vidám állatmese  premierje pedig júniusban várható.

Egy igazán különleges  vendégjáték is színesíti a bábszínház kínálatát, a KL Színház és a Magamura Alkotóműhely Kisgömböc című előadása, ami Czéh Dániel előadásában, Schneider Jankó rendezésében láthatnak a gyerekek. Az előadás ötvözi a Kisgömböc meséjét a Bohus, a böllér című darabbal, amely során sok érdekességet is megtudhatnak a nézők a hentesmesterség mellett arról is, hogy a disznóvágáson mi minden történik, hol van a karaj, a szűzpecsenye, vagy a tokaszalonna, és abból a csécsit miként is kell elkészíteni.