Regionális összefogás az állatorvosi és biotechnológiai kutatások fejlesztésére

A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium és a University of Life Sciences „King Mihai I”, Temesvár együttműködési megállapodást kötött.


Az együttműködés célja a két intézmény tudásbázisának és kapacitásának integrálása az állatorvosi és biotechnológiai témájú kihívások modern kezelésére. Az együttműködés egyik első lépése a szopornyica megbetegedést okozó vírus közös kutatása és a jelenleg elérhető oltóanyagok reális vakcinahatékonyságának felmérése, további cél a  kapcsolódó agrárágazatok védelme.


A megállapodás keretében a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium, valamint a University of Life Sciences „King Mihai I”, Temesvár kutatói tudásbázisuk egyesítésével egy olyan, évek óta problémát okozó kérdés megoldására vállalkoznak, ami nem csak a tudományos életben hozhat áttörést, hanem piaci körülmények között is hasznosul, ugyanis olyan jelenséget vizsgálnak, ami a most elérhető, szopornyica megbetegedés elleni állatorvosi vakcinák hatékonyságát növelheti.

Az együttműködés első lépésekén a két egyetem szakemberei a Virológiai Nemzeti Laboratóriumban fejlesztett vírusgenomikai eljárással térképezik fel a különféle kimenetelű megbetegedések hátterében álló vírustörzsek genetikai állományát. Emellett más, az Európai Unió keleti és déli határain megjelenő egzotikus, határokon átterjedő állatbetegségek vizsgálata is kiemelt szerepet kap a közös projektben.  Ilyenek például a ragadós száj- és körömfájás, a kiskérődzők kártevője, a juh- és kecskehimlő, a bőrcsomós betegség és különféle kullancsok és szúnyogok által terjesztett vírusok. A vizsgált betegségek elleni közös küzdelem elősegítheti az Európai Unió betegségvédelmi intézkedéseit, ezzel megelőzve a súlyos gazdasági hatásokat.