Régi mesterek

A most induló évadban három bérlettel is várja a zeneszerető közönséget Pécsett a Filharmónia Magyarország.

Az elmúlt években sok emlékezetes élményt nyújtó Mester- és az orgonát a középpontba állító Angster bérlet mellett a Filharmónia igazi különlegességgel, a Régi mesterek  nevet viselő új bérlettel  a régizene hazai képviselőinek koncertjeivel lepi meg a közönséget.

Az évadnyitó hangversenyen, szeptember 29-én a magyar régizene-játszás ikonikus nagymestere, Vashegyi György és együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar a bécsi klasszikus kor egyházzenéjébe vezeti be a közönséget. Szólót  Hélène Guilmette (szoprán), Marianne Beate Kielland (mezzoszoprán), Bernhard Berchtold (tenor) és Stephan MacLeod (basszus) énekel. Az este hétkor  kezdődő koncertet 18 órakor ingyenes prológus előzi meg.

A kor két legnagyobb mestere, Joseph Haydn és Michael Haydn egy-egy műve, a Mária Terézia emlékére 1800 körül írott Te Deum és az 1803-as Szent Ferenc mise által övezve a korszak kismestereinek egy-egy alkotását is ott találjuk a szerdai műsorban. A hárfaversenye révén napjainkban is jegyzett, Johann Georg Albrechtsberger 1780-as h-moll Miserere című művével és a főleg fúvós és billentyűs versenyműveiről ismert Johann Nepomuk Hummel 1806-ban komponált D-dúr Te Deumával szerepel a koncerten.