Püskösd napja immár eljött

Pécsen a Zsolnay Kulturális Negyed számos programmal várja a pünkösdölőket,  Palkonyán immár harmincadik alkalommal  nyílnak ki a pincék ajtajai.


Idén jubileumot ül  a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvénysorozat.  Immár harmincadszor  várják a minőségi borok kedvelőit, amikor is  a pincefaluban kinyílnak a pincék ajtajai, a termelők maguk kínálják a legjobb boraikat a  hordókból  hébérezve,  de akár palackozva is.


Ebben az esztendőben  szombaton és vasárnap is nyitott pincékkel, gasztro-műhelyekkel, családi programokkal, koncertekkel, összművészeti kavalkáddal, kézműves vásárral és foglalkozásokkal, zenével és tánccal és természetesen borainkkal, ételekkel várják a baranyai településre látogatókat.  Egész hétvégén a borok, az ételek mellett színes, kulturális és gyerekműsorok, a kézműves foglalkozások, a  koncertek és a kiállítások teremtik meg a fesztiválhangulatot


Pécsen a  Zsolnay  Kulturális Negyedben töltődhetnek fel a város lakói a pünkösdi hétvégén május 18-20. között. Lesz hűsítő séta, amelynek során egy  kellemes séta  keretében idegenvezető mutatja be a Zsolnay Negyedet,  és meséli el a világhírű Zsolnay család legizgalmasabb történeteit. A séta végén ajándék hűsítő limonádé várja a látogatókat A Csempehajtogatás, avagy képeslap Zsolnayból  program keretében  csempe mintájú képeslapokat készíthetnek a gyerekek  és felnőttek egyaránt. A Látogatóközpontban pedig   Varázsórát tartanak – Nem élhetünk mágnesesség nélkül! címmel. Érdekes és látványos kísérletekkel mutatják be a mágnesek és az elektromágnesek világát. A Planetáriumban  varázslatos űrutazásokban lehet részük az érdeklődőknek  az  élőszóval kísért vetítéseken. A VR Univerzumban pedig  VR szemüveggel bárki fénykardozhat Darth Vaderrel,  de részt vehet az első Holdra szálláson Neil Armstronggal, vagy akár találkozhat a dínókkal.  Több mint 40-féle játékprogram közül választhatnak az ide ellátogatók.


Pünkösd ünnepén  sokan kelnek útra. A vonatok május 19-én vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek, május vonatok, 21-én már a megszokott munkanapi menetrend lesz érvényes. A Budapest és Pécs közötti Mecsek InterCityket több kocsival indítja el a vasúttársaság.

A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul. Május 19-én, pünkösdvasárnap munkaszüneti napon, 20-án, pünkösdhétfőn a hét első tanítási- és munkanapját megelőző munkaszüneti napon, 21-én, kedden a hét első tanítási és munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.
 
Pécsen a  pünkösdi hosszú hétvégén a buszok május 19-én (vasárnap): a munkaszüneti napokra, május 20-án (hétfőn): a szabadnapokra érvényes menetrend szerint közlekednek.