Próbafúrások a tüskésréti zagytározó területén

Próbafúrásokat végeznek  Tüskésréten a széleskörű hatósági engedélyeztetési eljárást követően. A vizsgálatok célja, hogy ha erre van lehetőség, a Balokány mögötti 43 hektáros területen elhelyezett pernye hasznosítására tegyenek javaslatot.
 
A területen 1961 és 1970 között a széntüzelés melléktermékeként keletkező, úgynevezett híg zagyot helyezte el az erőmű. A nedves pernyét nagy gátakkal határolt medencékben gyűjtötték. A deponált anyag idővel kiszikkadt, majd, amikor a tározó megtelt, a rekultiváció részeként egy méter vastag termőföldet hordtak a tetejére. Azóta cserjés-bokros és ligetes fás növényzet alakult ki a Balokány és a Tüskésréti út közötti, 43 hektáros területen.
 
A tározókban nyolc méter magasságban felhalmozott pernye mennyiségét 3,5 millió tonnára becsülik a szakemberek. A próbafúrások után felszínre került anyag vegyi összetételét vizsgálják meg,  ellenőrzik mennyi szilícium-, alumínium- és vasoxidot tartalmaz, valamint mekkora a nedvességtartalma.
 
Az eredmények alapján állapítható majd meg, hogy a pécsi belváros határától nem messze tárolt egykori melléktermék miként hasznosítható.