Plakátok/Posters 7x75

Plakátok/Posters 7x75 címmel  látható Pécsett a  Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájának új kiállítása, amelyen 75 éves grafikusművészek alkotásai láthatók.

Különös véletlen, hogy a magyar plakátművészet kiemelkedő alakjai közül hatan – Árendás József, Baráth Ferenc, Felvidéki András, Gyárfás Gábor, Molnár Gyula és Pinczehelyi Sándor – idén töltik be 75. életévüket. Ugyancsak most lenne 75 éves Helényi Tibor  is, akinek plakátjai szintén részei a tárlatnak.

A művészek életkorukra fittyet hányva mind a mai napig aktívan alkotnak. Teszik mindezt a klasszikus plakátművészet hagyományait követve, de mindig meg is újítva azt. Igazodnak a fejlődő technikai feltételekhez, naprakészen felelnek korunk kihívásaira és aktuális kérdéseire.

Egész életművük és a kiállításon bemutatott munkáik is kiváló példái a plakátművészet halhatatlanságának és korszerűségének. Hiszen a plakátművészet az egyik legpopulárisabb műfaj, amely folyamatosan szem előtt van. Üzeneteket közvetít, ám ahhoz, hogy a képekkel terhelt világunkban hatásos eszköze legyen a kommunikációnak, mindig meg kell találnia a formát, amely a leghatékonyabb eszköze lehet az üzenet közvetítésének: a jó plakát figyelemfelhívó, szellemes, kevés eszközzel mond sokat. Az m21 Galériában bemutatott plakátok kiemelkedő példái mindennek.

A kiállításon összesen több mint 75 plakát látható, amelyek tematikája igen sokszínű. Árendás József és Baráth Ferenc a színházi plakátjaikról a legismertebbek, Molnár Gyula műveit sokszor maró kriticizmus jellemzi, míg Helényi Tibor olyan jelenetős filmek magyarországi bemutatójának a plakátjait tervezte, mint például a Csillagok háborúja-trilógia, a Ben-Hur vagy A nyolcadik utas: a Halál.