Pécsről repülővel Münchenbe és Máltára

Menetrend szerint, hetente kétszer, kedden és pénteken indulnak majd a gépek  a pogányi reptérről március 26-ától Münchenbe, illetve Máltára juthatnak el a pécsiek.


Pécs a hazai légiközlekedés egyik úttörője volt, 1930-tól belföldi járat kötötte össze Pécset Budapesttel. A Pécs-pogányi reptérről az utolsó charterjárat 12 esztendeje, menetrend szerinti pedig 16 éve szállt fel.  


A pécsi önkormányzat 2023 nyarán kezdeményezett egyeztetést arról, hogy a várost menetrendszerinti repülőjárat kösse össze Dél-Németországgal.. A tárgyalások ősszel  gyorsultak fel, a város vezetésének kérésére kifejezetten egy Münchenbe indulóról, ami nemzetközi légi közlekedési központ és  amelyen keresztül Pécsről elérhető lesz az egész világ, illetve Baranya és a régió is. A mecsekalji  városba pedig  a turisták jelentős része Dél-Németországból érkezik, valamint  szoros üzleti kapcsolatok kötik ehhez a régióhoz, e mellett számos német diák tanul az egyetem több karán. Decemberben  a müncheni menetrendszerinti repülőjárat indításáról szóló együttműködési megállapodás aláírására  is sor került az Universal Air képviselőivel.


- Büszke vagyok arra, hogy a város, a légitársaság és a reptér nyár óta tartó előkészítő munkája és sikeres együttműködése 18 év után visszahelyezi a Pécs-Pogányi Repülőteret a nemzetközi légi hálózatba – mondta el Péterffy Attila, Pécs polgármestere. – A helyi iparkamarával, cégekkel, klaszterekkel és az egyetemmel zajló egyeztetések eredménye alapján kezdeményeztük, hogy elsőként a dél-németországi Münchenbe induljon rendszeres járat, hiszen ez fogja legjobban kiszolgálni a helyi lakosság, turizmus és gazdaság igényeit. Egy olyan nemzetközi csomópontba, ahonnan az egész világ elérhető lesz a pécsiek számára, és Pécs is elérhetővé válik a világ számára. Meggyőződésem, hogy a pécsiek részéről is lesz igény a járatokra. Ennek támogatására hamarosan Pécs belvárosából a Tüke Busz járatával is elérhető lesz a reptér járatnapokon.


Mindehhez Simon Cook, az Universal Air légitársaság ügyvezetője a következőket tette hozzá,. Pécs egy rejtett gyöngyszem Magyarországon, és jelentős erőforrásokat fektettek abba, hogy ügyfeleik mindent megtudjanak erről a fantasztikus úti célról. Kitért arra is, a közeljövőben további járatok indítása is szerepel a terveik között Pécsről népszerű nyaralóhelyekre. A Münchenbe és Máltára induló járatokra a jegyek értékesítése a következő napokban kezdődik, közvetlenül a légitársaságnál és a helyi utazási irodáknál. Kétféle árat - egy drágább üzleti, és egy olcsóbb turista - alkalmaznak, amelyekben  benne lesz egy 15 kilós táska és egy kézipoggyász díja is. Az indulás előtt 90 perccel nyitnak, 30 perccel zárnak a checkin-pontok, de online is be lehet majd csekkolni a járatokra. A reptéren pedig ingyenes parkolási lehetőség várja az utasokat.


- Soha nem adtuk fel a reményt, hogy az egyre bővülő magáncélú repülések mellett, előbb-utóbb rendszeres kereskedelmi forgalom induljon el légikikötőnkből – hangsúlyozta Dragovácz Márk, a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. ügyvezetője.