Pécsi Galériák - műfaji sokszínűség

Urban art, fotótavasz, kerámia triennálé a Pécsi Galériák - Vizuális Művészeti Centrum tovább szeretné bővíteni a műfaji palettát.

Bezárt az elmúlt négy év leglátogatottabb kiállítása, a Hiány és emlékezet – Breuer Marcell emlékkiállítás a Zsolnay Negyed m21 Galériájában, ami először adott átfogó képet a Pécsen született, világhírűvé vált designer és építész életművéről.

Ebben az esztendőben a Zsolnay Örökségkezelőhöz tartozó Pécsi Galériák - Vizuális Művészeti Centrum tovább szeretné bővíteni a műfaji palettát. Május 30. és június 22. között átfogó urban art kiállítássorozattal és fesztivállal igyekszik bemutatni az 1970-es évektől progresszíven kibontakozó városi művészet előzményeit, hazai és külföldi megjelenéseit és különböző irányzatait, mind az m21, mind a Pécsi Galériában, illetve külső helyszíneken. A programsorozat egyik kiemelkedő és meghatározó eleme lesz a New York-i MOMA-ban, a párizsi Pompidou Központban is nagy sikerrel bemutatkozott francia művész, Jacques Villeglé (1926-2022) kiállítása, ami június 20-án nyílik az m21 Galériában.

Idén ismét lesz GraphicPécs grafikai fesztivál, ami november 7-én a két évvel ezelőttihez hasonló átfogó kiállítással veszi kezdetét az m21 Galériában, Rock, Pop, Undergroud címmel. A tárlat a könnyűzene és a különféle ellenkulturális, politikai mozgalmak viszonyát vizsgálja plakátokon, lemezborítókon, zenei újságokon, fanzineken keresztül. A Pécsi Galériában ezzel párhuzamosan a pécsi és haza undergroundhoz kapcsolódó grafikai munkák lesznek láthatók az 1980-as évek elejétől.

Jelenleg a Pécsi Galériában Tóth Zsuzsi és Lengyel Péter szobrászházaspár közös kiállítása, Territory címmel látható egészen március 9-ig. A Művészetek és Irodalom Háza  Martyn Galériájában Csizy László legújabb számítógépes grafikáit, Az újra felfedezett vonalak címmel tekinthetik meg az érdeklődők. Március 9-től az Országos Kerámia Triennálé keretében a kortárs kerámiaművészet autonóm művészeti alkotásait és designtárgyaiból nyílik kiállítás  a Zsolnay Kulturális Negyed  m21 Galériában.

Az évenként megrendezésre kerülő Pécsi Fotótavasz idei kiemelkedő eseménye lesz a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának átfogó bemutatkozása, ami március 23-án nyílik a Pécsi Galériában, pécsi fotóművészek is bemutatkoznak a keretében. Az eseménysorozat részeként a Művészetek és Irodalom Házában mutatkozik be a Gandhi Fotóklub és a Gandhi Gimnázium Művészeti Iskolája, „A fény útján” című kiállításukkal.

A Művészetek és Irodalom Háza Játéktere továbbra is a kísérletező kedvű fiatal művészek installációinak ad teret.