„Passzold vissza, Tesó!”

A Pécsi Tudományegyetem három 3 pécsi gyakorló iskolája, a  Leőwey Klára Gimnázium,  a Pécsi Egyházmegye Szent Mór Iskolaközpontjának diákjai  idén tavasszal 461 darab használaton kívüli készüléket gyűjtött össze. A legtöbb telefont a Szent Mór Iskolaközpont 1/a osztálya küldte be.


Negyedik éve fut a Passzold vissza, Tesó elnevezésű program, amelyet a Jane Goodall Intézet,  a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. A kampány egyre népszerűbb, 2018 óta több mint 640 helyszínen, összesen 2,5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők.

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.  A körforgásos gazdaság elvei szerint a visszagyűjtött telefonokból a feldolgozás során kinyert fémek újrahasznosításra kerülnek.

A Passzold vissza Tesó 2021. tavaszi kampányt Pécsen, 12 gyűjtőponttal, a Baranyai Virtuális Erőmű Program (BAVEP) Partnerek bevonásával indította el az egyetem, amit a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Innováció és Hatékonyság NKft. partnerei körében  is kiterjesztettek.


A kampányon belül meghirdetett verseny a BAVEP Partner iskolákban – PTE 3 pécsi gyakorló iskolája, Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, Pécsi Egyházmegye Szent Mór Iskolaközpont körében – június 5-vel, a Környezetvédelmi Világnappal zárult. Az iskolák viszonylag rövid idő alatt 461 darab csaknem 50 kilogramm használaton kívüli készüléket gyűjtöttek össze.  Az első helyezett a Pécsi Iskolaközpont Szent Mór Iskolaközpont 1/a. osztálya lett, a második a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. Számú Általános Iskolája 3/c osztálya,, míg a harmadik  a Szent Mór Iskolaközpont 4/b-je lett.

„Hosszú folyamat az –  hangsúlyozza Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja -, amíg az egyetemen megfogalmazzuk magunknak azokat a feladatokat, amelyekkel elősegíthetjük a zöldítési folyamatainkat. Fontos szempont a környezet fenntarthatósága mellett a gazdasági racionalitás is, de a saját és a világ jövője miatt a „zöldítés” az egyik legfontosabb missziónk. Ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre, akkor bárki szembesülhetett azzal, milyen mértékben nőtt meg a hulladéktermelés a világban, és sokáig ezzel szinte nem is törődött senki.


Kitért arra is, hogy a PTE időben felismerte, ezzel a kérdéssel foglalkozni kell. Ennek hatására indultak el olyan kezdeményezések, folyamatok, amelyekkel a lehető legkedvezőbb környezetet teremthetik meg az egyetemen.  Mint mondja, a szelektív hulladékgyűjtés mellett a PET-mentes Egyetem-program éppúgy zajlik, mint ahogy a kerékpáros közlekedést is támogatjuk, fejlesztjük. Elektromos autókat vásároltak,  a tervek között szerepel, hogy a jövőben újabbakat is beszereznek.  E mellett a környezetvédelmi és a gazdasági szempontok szintén fontosak az új infrastrukturális beruházásoknál is, törekednek  arra, hogy megújuló energiaforrásokat használó technikákat alkalmazzanak már ezeknél.


„ Nemcsak az infrastruktúrát újítottuk meg, hanem a gondolkodást is igyekszünk átalakítani, s bízunk abban, hogy az egyetem a hallgatókkal, dolgozókkal együtt, tömegénél fogva, olyan kisugárzással bír, amely a régióra is hatni fog. Bízom benne, hogy akár a legfiatalabbakra is képesek leszünk hatni. Bízom benne, hogy a tevékenységünk eredményeképp elérhető egy zöldebb város, egy zöldebb egyetem” - zárja gondolatait.


Hatalmas siker a PTE Zöld Egyetem Program kapcsán, hogy a Times Higher Education (THE) University Impact Rankings 2021 rangsorában, ahol az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Célja alapján összeállított szempontrendszerben vizsgálta az egyes egyetemek teljesítményét és a Pécsi Tudományegyetemet a világrangsorban a 201-300.  helyre rangsorolták (1115 egyetem közül), a magyarországi egyetemek között pedig az  első helyen végzett.