Panoráma sétány épül a szoborparkban

A Nagyharsányi Szoborparkban március elején jelentős beruházások megvalósítása kezdődik el.


Az új Kikerics panoráma sétány létrehozása, és a Dél-Dunántúl Natura 2000 természetvédelmi bemutatási infrastruktúrájának bővítése, modernizálása című Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében elnyert pályázati forrás felhasználásával új, korszerű, tájba illő fogadóépület váltja fel a korábbi egyszerű létesítményt a Nagyharsányi Szoborparkban, amelyben ajándékbolt, 20-25 főt befogadó  közösségi  tér  WC-vel és mosdóval is  helyet kap. Az épület közelében  pedig biztonságos és korszerű kerékpártárolót is kialakítanak.


A projekt súlyponti eleme a Kikerics panoráma sétány megépítése a Szársomlyó fokozottan védett természeti területhez kapcsolódó szoborpark területén. Ennek során a korábbi bányászati tevékenység következtében kialakult  katlant  övező sziklafal peremén  egy fém, illetve fa szerkezeti elemeket tartalmazó, „lebegő” járófelület kerül kialakításra  a fokozottan védett természeti terület értékeinek - elsősorban a magyar kikerics - bemutatására és a szoborpark madártávlatból lehetővé váló biztonságos, élmény dús megszemlélésére, a környező panoráma megtekintésére.


A szoborpark április 25-től - az építkezési munkálatok idejére -  ideiglenesen bezár. A tervek szerint novemberben nyitja meg kapuit újra.


A szerdától vasárnapig, a Szársomlyó csúcsára induló garantált szakvezetéseket  az építkezés ideje alatt is megtartja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a résztvevők kerülő úton haladnak majd.