Ötéves a „Pécs Summer School”

Az eltel öt év alatt a Pécs Summer School programjain négy kontinens hetven országából összesen több mint ezren - hallgatók és oktatók - vettek részt.

A programsorozatot 2016-ban indította útjára az egyetem Nemzetközi Igazgatóság jogelődje, a Külügyi Igazgatóság. A nemzetköziesítésités  meghatározott célja volt az úgynevezett „Nyári Trimeszter” létrehozása, azaz a nyár színvonalas egyetemi programokkal való megtöltése különböző tématerületeken a két egyetemi félév között. Az akadémiai programokat Magyarország első egyetemének karai szervezik, míg a nyári programok teljes körű szervezését a PTE Nemzetközi Igazgatósága végzi.

Mint Tarrósy István, nemzetközi igazgató a programsorozattal kapcsolatosan egyebek mellett elmondta: „A kitűzött célt maradéktalanul sikerült megvalósítani, és bebizonyosodott, hogy egyre nagyobb igény van a hallgatók részéről a Pécs Summer School programsorozatra. A növekvő számú nyári egyetemi programok révén mára a PTE e területen is piacvezetővé vált a hazai felsőoktatási intézmények között. ”
 
Kitért arra is, hogy a további célok között szerepel, hogy növeljék a nyári egyetemi képzési területeket és  megrendezhessék a koronavírus-járvány miatt elmaradt francia, dél-koreai, thaiföldi, amerikai nyári egyetemi programokat.

Az elmúlt öt év során a PTE  harminc nyári egyetemet szervezett, amelyek együttesen 350 napon át zajlottak, 800 hallgató vett rajtuk részt, akik négy kontinens 70 országából érkeztek, míg a képzésben résztvevő - pécsi és külföldi - oktatók száma meghaladja a kétszázat. A szabadidős programok – városnézés, múzeumlátogatás, koncertek, interkulturális estek, kirándulások, sportvetélkedők – szervezésében fontos szerepet játszanak az egyetem hallgatói, összesen 80 mentorhallgatót alkalmazott a Nyári Egyetem lebonyolításának segítéséhez  a Nemzetközi Igazgatóság az öt év alatt.

A koronavírus-járvány miatt 2020 nyarán a Pécs Summer School programokat online formában valósította meg a Nemzetközi Igazgatóság, melybe számos új online közösségi programot építettek be. Ezek között nagy sikere volt az online városnézéseknek, múzeumlátogatásoknak, és az online gulyásleves főzésnek is. A Pécs Summer School program sikerein felbuzdulva 2020-ban a PTE elindította a Pécs Winter School (Téli Egyetem) programot is.

Az idei évben elővigyázatosságból újra virtuális módon szervezik meg a Nyári Egyetem programjainak nagy részét. Az online nyári egyetemek sikerességét bizonyítja, hogy idén többszörösére növekedett a programokra jelentkező hallgatók száma.