Őszi szüneti programkavalkád

Aligha van Magyarországon még egy olyan hely, ahol annyi látnivaló, élmény, játék és program várja a kikapcsolódni vágyókat, mint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed.

Világszínvonalú kerámia kiállítások, korabeli idegenvezetések, kerámiafestés, szabadtéri szabadulószoba, VR Univerzum, Planetárium, koncertek és egy idilli szálláshely, mindez együtt biztosíték arra, hogy az őszi szünetben az egész család jól érezze magát Pécsen a Zsolnay Negyedben.

A Zsolnay Kulturális Negyed őszi szünetben -október 28.  és november 5. között - számos érdekes programmal várja a látogatókat. Úgy mint a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény,  a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kerámiákat  egy helyen bemutató kiállítás. A Zsolnay Mauzóleum, ezt a rejtélyekben és titkokban bővelkedő sírhelyet a „pécsi Pantheonnak” is nevezik. A  Látványmanufaktúra, ami bepillantás enged abba, hogyan készülnek ma a Zsolnay-kerámiák. A Rózsaszín Kiállításban pedig kizárólag pink színű Zsolnay tárgyak kaptak helyet. S persze  Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás is sok érdekességet tartogat  a világhírűvé vált gyáralapító család kalandos életéről.

A természettudományok világába is számos érdekes program vezeti  be a látogatókat. A VR Univerzumban  VR szemüveg segítségével bárki fénykardozhat,Darth Vaderrel, részt vehet az első Holdra szálláson Neil Armstronggal, de találkozhat dínókkal is. Planetáriumban a vetítéseket a csillagászok élőszavas, lebilincselő előadásai teszik teljessé.  A Labor – Interaktív Varázstér, a „pécsi Csodák palotája”, izgalmas természettudományos játékokkal várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A Varázsóra keretében pedig látványos és humoros kísérletek és bemutatók  várják a fizika világából az érdeklődőket.

Tematikus vezetett séták  keretében a Zsolnay lányok titkai tárulnak fel korhű ruhába öltözött idegenvezetők segítségével, akik a Zsolnay lányok - Júlia és Teréz - életútján keresztül  vezetnek be híres Zsolnay-család életébe. A Zsolnay Látványmanufaktúrában  bárki megismerheti, hogy hogyan készülnek a híres eozintermékek. A Zsolnay-család nyughelye pedig, a Zsolnay-gyár melletti dombon megújulva várja mindazokat, akik az eozin titkát keresik. S persze felfedező sétát is tehetnek a Zsolnay Aranykora – Gyugyi gyűjteményben, ahol meghallgathatják  az egyes tárgyakhoz

A gyáralapító Zsolnay Vilmos bőrébe bújva játszhatnak a vállalkozó kedvűek, csupán egy okostelefon kell hozzá. A Zsolnay Negyed kertjében kialakított pályán különböző feladatok megoldásával lépésről lépésre haladva ismerhetik meg a Zsolnay-gyár történetét, miközben bejárják a negyed legszebb részeit.

Kreatív foglalkozások keretében a kerámiafestő workshopon saját csempét, medált vagy hűtő mágnest készíthet bárki, amit el is vihet.  A csempehajtogatás foglalkozáson pedig, Zsolnay csempe ihlette képeslapokat lehet hajtogatni.