Összefonódó világok

Összefonódó világok - Art Brut kiállítás a Pécsen a Zsolnay Kulturális Negyed Kemence Galériájában.


A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Fogd a Kezem Alapítvány már több mint nyolc esztendeje működik együtt. Az alapítvány intellektuális képességzavarral élő felnőtt ellátottjai és festő-szobrász szakos hallgatók minden félévben közösen vesznek részt az Art Brut elnevezésű szemináriumon, ahol közös alkotás keretében születnek festmények.

 

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézet Art&Science programja támogatásával megvalósuló tárlat és együtttműködés lehetőséget teremt arra, hogy az intellektuális képességzavarral élő felnőttek fejleszthessék művészi kifejezőképességüket, és egyben  az alkotási folyamaton keresztül részeseié válnak a terápiának is.  A szemináriumok során az alapítvány kliensei technikai tudást is elsajátíthatnak, míg a résztvevő festő szakos egyetemisták a közös alkotás révén ismerkedhetnek meg  a művészetterápia lehetőségével.


- Alapítványunk egyik fő tevékenysége a Munkaterápiás lehetőségek megteremtése intellektuális képességzavarral élők számára. Ennek azonban fontos része, hogy az ennek jegyében végzett munka egyfajta alkotás is, hiszen agyaggal, viasszal, újrahasznosított papírral dolgoznak. Ennek a mindennapokban is érezhető a terápiás hatása - hangsúlyozza Tóth Péter, a Fogd A Kezem Alapítvány intézményvezetője. -  Az egyetemmel való együttműködés egy plusz lehetőséget jelent az érdeklődő és tehetséges ellátotjainknak, akik a festészet révén számos értékes és fejlesztő hatású tapasztalatot szereznek. Az egyetemi hallgatók számára
egy ilyen lehetőség pedig fontos szemléletformáló erő azáltal, hogy alkalmuk nyílik arra, hogy fogyatékossággal élőkkel találkozzanak, együtt alkossanak velük.

Az Összefonódó világok - Art Brut címet viselő kiállítás az elkészült festményeken keresztül nyújt betekintést az Art-Brut! integrált művészeti szemináriumon folyó munkába. A tárlat az egymásra figyelés és az egymástól tanulás szellemében megélt alkotói jelenlét során készült képekből összeállított válogatás.


- Az alapítvány ellátottjai számára ez egy nagy lehetőség, nyitás a világra, megérkezés egy új intézménybe, ahol egyetemi légkörben, egyetemi körülmények között tudnak dolgozni - emeli ki  Zsin Bence, a szeminárium oktatója. - Én úgy látom, hogy tanulni vágyással érkeznek, kérdeznek, reagálnak, és a magasabb szintű művészi közeg fejlesztően hat rájuk. Ezek a művek ugyanolyan minőséget, esztétikai és élvezeti értéket képviselnek, mint bármelyik más alkotás. Egy külső szemlélő is talál benne olyan momentumot, amely őt megérinti. A mostani kiállításban, ami a legfrissebb munkákból nyújt át egy válogatást, megjelenik az a sokszínűség, személyesség és az a nyers kifejezőerő, ami jellemzi ezeket az alkotókat és alkotásaikat.

 

A kiállítás november 10-ig tekinthető meg.