Önkénteskedő fogyatékkal élők

A pécsi Fogd a Kezem Alapítvány Magyarországon egyedülálló önkéntes programban vesz részt.

Az önkéntesség felkarolása Európa-szerte kiemelt feladat. A fiatalok és idősebbek nemzetközi
mobilitásának támogatása az Európai Unió fő céljai között szerepel. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a fogyatékkal élők önkéntességének, tapasztalat-szerzésének segítése. Ebből veszi ki részét a pécsi Fogd a Kezem Alapítvány. Két héten át - szeptember 11. és 24. között - hét külföldi, fogyatékkal élő önkéntesnek és kísérőiknek  teremtenek lehetőséget  a tapasztalatcsere mellett az alapítványnál folyó, a  mindennapokat átölelő gyakorlat átvételére.

Az Európai Szolidaritási Testület magyar képviselője, az európai mobilitásért felelős hazai szervezet, a Tempus Közalapítvány által kiírt és gondozott pályázat keretében megvalósuló program célja, hogy a Belgiumból segítőikkel  érkezett kettő, valamint a spanyol öt, szintén mentoraik kíséretében Pécsre érkezett - többek között Down-szindrómás, enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékkal élő  - résztvevő megismerje a pécsi szervezet munkáját, és inspirációt merítsen otthoni tevékenységéhez.

- Alapítványunk 2002 óta vesz részt a mobilitási programban, amelynek keretében szinte minden évben 1-2 külföldi, nem sérült önkéntes segítette fél-egy éven át a munkánkat - emeli ki Magda Fruzsina, a program koordinátora. -  A mostani azonban jelentősen eltér a korábbi vállalásainktól, hiszen ezúttal fogyatékkal élő külföldieket fogadunk közel két héten át. Nekik is új ez  a lehetőség, igyekszünk felnőni a feladathoz, és bevonni őket az itteni munkába.

A program során a Fogd a Kezem Alapítvány elsősorban saját tevékenységével ismerteti meg a vendégeket. Miután a látogatás elsődleges célja a tapasztalatszerzés és a lehetséges jó gyakorlatok átvétele, ezért betekintést nyerhetnek többek között az alapítványnál évek óta sikeresen zajló művészetterápiás programba, az Art Brut szemináriumba, közösen főznek a gondozottakkal és egy interaktív drámapedagógiai foglalkozáson is részt vesznek a Janus Pannonius Múzeumban. A program részeként ellátogatnak két másik pécsi szervezethez is, valamint zárásként budapesti kirándulást is szerveznek részükre.

- Az igazán egyedülálló ebben a programban az, hogy nem volt még példa nálunk arra, hogy fogyatékkal élők csoportosan látogassanak el hozzánk ennyi időre. Azonban számunkra egyrészt nagyon fontos volt, hogy ilyen módon is bekapcsolódhassunk a nemzetközi vérkeringésbe, másrészt ez a program lehetőséget teremt arra, hogy tanuljunk egymástól, és megmutathassuk a nálunk felhalmozott több évtizedes tudást is. Az ilyen típusú programok legnagyobb előnye, hogy az érintettek tanulhatnak egymástól, lehetőséget kapnak a közvetlen kapcsolatok megteremtésére illetve, hogy a kevésbé mobilis társadalmi csoportok tapasztalatokra tehetnek szert - hangsúlyozza Magda Fruzsina.
.
A program az Európai Szolidaritási Testület támogatásával valósul meg.