Önerőből épül közösségi ház Hirden

Önerőből épít a  pécsi önkormányzat közösségi házat Hirden.

Egy közösségi célokra alkalmas épület és egy tágas telek megvásárlásával oldódhat meg a városrész évtizedes problémája. A pécsi önkormányzat előző vezetése még 2019-ben nyert el  támogatást arra, hogy Hirden közösségi házat hozzon létre. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében kiírt  pályázaton 95 millió forintos támogatást nyertek el erre a célra. A közösségi ház kialakítására azonban az elnyert forrás kevésnek bizonyult, ugyanis a lefolytatott közbeszerzési eljárásokon ennél csak jóval magasabbb ajánlatok érkeztek be a tervezett, mintegy 100 négyzetméteres ház megépítésére.

Eközben a jelenlegi városvezetés egyeztetett a helyi civilekkel, akik jelezték, a Kenderfonó épületét tartanák alkalmasnak közösségi célokra. A leromlott állapotú irodaépület felújításához szükséges forrást Terület- és Településfejlesztési Operatív Program várható újranyitását követően megjelent pályázat segítségével kívántí a városvezetés előteremteni, azonban ezt a Pénzügyminisztérium a korábbi ígéretével szemben végül nem nyitotta meg, ezért a Kenderfonó épületének átalakítása nem kezdődhetett meg.

A hirdi közösségi ház hiányának égető problémájára a pécsi városvezetés egy új megoldást készített elő. Ennek lényege, hogy a Harangláb utcai buszmegállónál található, jelenleg külföldi magánszemély tulajdonában álló épületegyüttest a város megveszi, és annak felújításával hozza létre a városrész közösségi terét.

A több mint kilencezer négyzetméteres telken álló, összesen mintegy 340 négyzetméter alapterületű épületegyüttest az ingatlanszakértő által megállapított forgalmi értéken, 55 millió forintért vásárolja meg az önkormányzat. Az épület 50 millió forintra becsült felújítását a Pécsi Városfejlesztési Zrt. koordinálja. Az összesen 110 millió forintos beruházást az önkormányzat egy másik ingatlan, a Megye u. 22. számú épület vételárának egy részéből fizeti ki.

A felújított közösségi ház hasznosítására egyúttal pályázatot hirdet a város. Ezen olyan hirdi civil szervezetek vehetnek részt, amelyek legalább 5 éve működnek a településrészen és tevékenységükkel az elmúlt időszakban hozzájárultak a helyi közösség életéhez. A nyertes pályázóval haszonbérleti szerződést köt az önkormányzat, így a civilek az épület hasznosításának bevételéből tudják fenntartani a létesítményt.