Önálló élet biztonságos körülmények között

Modern, új otthonokat vehettek birtokba Pécsen a Bálicsi úton, a Fogd A Kezem Alapítvány gondozottjai.

Az értelmi sérült felnőttek számára kiemelten fontos a minőségi, magas színvonalú életvitel lehetőségének megteremtése, amelynek segítségével még tevékenyebb tagjaivá válhatnak a társadalomnak. Ennek egyik fontos  feltétele, hogy önálló életvitelre nyíljon lehetőségük – támogatott lakhatás formájában.

Az elmúlt esztendőben  elnyert  Európai Uniós pályázati lehetőségnek köszönhetően idén két új lakóotthonba költözhettek be a Fogd A Kezem Alapítvány intellektuális képességzavarral élő felnőtt ellátottjai. Az alapítvány elsődleges célja – és a meghirdetett pályázatban is ezért vettek részt –, hogy segítsék a gondjaikra bízottakat abban, hogy önállóbb életet élhessenek,  értékesebb tagjai lehessenek a társadalomnak. Ennek egyik fontos eszköze a támogatott lakhatás – ahol az ellátottak egy szabadabb környezetben, de biztonságos és felügyelt körülmények között élhetnek. A pécsi új  lakóotthonokba költözött fiatalok vagy családból kerültek be a rendszerbe, vagy már a meglévő, de felújításra szoruló lakóotthon lakóiként költözhettek át egy sokkal modernebb  ingatlanba. Így immár  négy helyen él több mint 20 intellektuális képességzavarral élő ellátott önállóan Pécsett az alapítvány segítségével.


A támogatott lakhatásra kiemelkedő az igény a fogyatékossággal élők családjai körében. Ennek fő oka, hogy az idősödő szülőknek, akik gyakran akár már 70, 80 évesek is lehetnek – egyre nagyobb kihívást jelent - fizikailag, gyakran mentálisan is - nap mint nap ellátni gyermeküket. Sokuk számára a hosszabb távú gondoskodás is  szempontok között szerepel,  szeretnék biztonságban tudni gyermekeiket, gondolva arra  az eshetőségre, amikor már nem lesznek, nem lesz, aki gondoskodjon róluk.
 
„Szerencsések vagyunk, mert ellátottjaink, fiataljaink nagyon együttműködőek, és a segítőkkel is harmonikus a kapcsolatuk – ami kimondottan fontos az önálló élethez” – hangsúlyozza  Kiss Éva, szakmai egységvezető. – A lakók korábbról már ismerik egymást. Laktak már együtt, vagy együtt dolgoznak alapítvány Terápia- és Munkaotthonában. Mindez, nagy segítséget jelent számukra abban, hogy az új környezetet minél hamarabb és gördülékenyebben megszokják. Ebben ráadásul a hozzátartozók, a szülők is  jelentős szerepet játszanak, hiszen az ő közreműködésük rendkívül fontos.

A pécsi székhelyű Fogd a Kezem Alapítvány teljes körű szolgáltatást nyújt az intellektuális képességzavarral élőknek. Szintén  pályázati források felhasználásával kialakított Támogató Szolgálat az utazásban jelent segítséget számukra, a patacsi központban pedig munkalehetőséget teremtettek számukra, ami pénzkereseti lehetőséget is jelent egyben. Az itt készült termékek egy része bárki számára megvásárolható az alapítvány megújult webshopjában (https://www.fogdakezem.hu/).

 

Mindezeken felül a gondozottak részére egyéb fejlesztési lehetőségek is a rendelkezésre állnak – mozgás-, művészet- és zeneterápiák, csoportos foglalkozások -, vagy akár  a hiánypótló Ámor klub, ami az értelmi sérülteknek abban  nyújt segítséget, miként alakítsanak ki  intim kapcsolatot, vagy hogy miben különbözik egymástól a szeretet és a szerelem.