Nemzetünk hímes tojásai 2021

Egy virtuális és egy valós kiállításon is bemutatják a magyarok lakta területekről érkező hímes tojásokat.

Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész a Zsolnay Örökségkezelővel együttműködve a böjt kezdetén indította el kezdeményezését a húsvétra készülve. A Kárpát-medencében több száz éves hagyomány, hogy a lányok-asszonyok elkészítik saját hímes tojásaikat. Húsvétkor az otthoni tojásfestésre a járványhelyzetben is van lehetőség, ezért a saját készítésű hímes tojások bemutatására és népszerűsítésére vállalkozik a Nemzetünk hímes tojásai 2021 program.

A felhívásra jelentkezhetnek gyerekek és felnőttek, amatőrök és hozzáértők is. A hímes tojások készülhetnek hagyományos népi technikával vagy bármilyen más módon. Személyenként egy tojással lehet részt venni a programon.

A törékeny tojásokat készítőik a postára adás helyett fotón örökíthetik meg azokat, mégpedig úgy, hogy a  hímest tojást a tenyerükben tartva fényképezik le, ezzel  is kifejezve, saját kezűleg készítették. A fotók beérkezési határideje március 25.

A beérkezett alkotásokból virtuális képsorozat készül, amely megmutatja, hogy 2021-ben milyen hímes tojások készültek a magyarok lakta területeken. Emellett a képek megtekinthetők lesznek húsvétkor a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán is.