Nemzetközi színtérre lépett

Nemzetközi színtérre lépett az ECL német nyelvvizsga.

A nyelvtudásméréssel foglalkozó szakemberek körében az ECL nyelvvizsgarendszer egyértelműen a Pécsi Tudományegyetem nevéhez kötődik, ugyanis több mint két évtizede az Idegen Nyelvi Központ látja el az ECL Nemzetközi Vizsgaközpont feladatait, és végzi a rendszer szakmai és adminisztratív irányítását. A több mint két évtized során a vizsgarendszer jelentős fejlődésen ment keresztül, mára tizenöt nyelvből tehető le ECL vizsga, több száz magyarországi és külföldi vizsgahelyen.

Magyarországon a vizsgát 2007-ben ismerték el hivatalosan, innentől fogva a sikeres vizsgázók a nemzetközi ECL bizonyítvány mellett már államilag akkreditált nyelvvizsga-bizonyítványt is kaptak. A következő mérföldkövet a 2017-es év jelentette, amikor az ECL vizsgarendszer kezdeményezésére az Association of Language Testers in Europe (ALTE), mely több európai vizsgarendszer szakmai szervezete odaítélte a nemzetközi minőségi védjegyét (aQ-mark-ot).

Az elmúlt esztendőben, 2020-ban egy újabb nemzetközi megmérettetésre vállalkozott az ECL, december 7-én az ECL német vizsga megkapta az ALTE minőségi jelzését, és olyan, a Q-mark-kal már rendelkező vizsgarendszerekhez társulhatott, mint a Goethe, ÖSD, telc vagy a TestDaf. Ma már az Egyesült Államok több államában elismert, egyetemi kreditpontot érő vizsga lett az ECL magyar vizsga.

Az ECL német vizsga elismertségében 2021-től minőségi ugrás várható. Ugyanis az ECL magyar és német nyelvű papíralapú vizsgák sikeres letétele utána nemzetközi bizonyítványokon szerepel az ALTE minőségi jelzése, ami nagymértékben megkönnyíti és felgyorsítja a bizonyítványok külföldi elismerését a továbbtanulás, a munkavállalás vagy akár az állampolgárság megszerzése céljából.

A Pécsi Tudományegyetem Idegen Nyelvi Központja által működtetett ECL vizsgák fejlesztése azonban nem állt meg. A pandémiára reagálva  már folyik az online ECL vizsga akkreditációján előkészítése, az ehhez szükséges változtatások kidolgozása.