Nemzeti Virológiai Laboratórium pécsi székhellyel

Jakab Ferenc professzor, virológus  irányításával  jön létre a Nemzeti Virológiai Laboratórium Pécsett a Szentágothai János Kutatóközpont.


A kormány a múlt héten fogadta el az Innovációs és Technológiai Minisztérium  kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiáját, amelynek részeként péntektől több mint 53 milliárd pályázati lehetőség nyílt meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 145 milliárdos keretösszegéből.


A következő öt évben 18 nemzeti labor létesül, az erre szánt 90 milliárdból idén 14 milliárdot használnak fel erre a célra. Az idén létrehozandók között van a korábban nem is tervezett, de a járvány miatt kiemelten fontossá lett Nemzeti Virológiai Laboratórium, amelyet Jakab Ferenc professzor, a Pécsi Tudományegyetem virológus kutatója szervez és irányít majd.


„A Nemzeti Virológiai Laboratórium elsődleges célja, hogy a Pécsi Tudományegyetem meglévő, kiemelkedő virológiai laboratóriumára alapozva, magas színvonalú, nemzetközi szintű alap- és alkalmazott virológiai kutatásokat végezzen. Vizsgálataink egyik fő iránya a vírusfertőzések elleni védekezések hatékony módjainak kifejlesztés, amelyek akár a vakcina-fejlesztés, akár a gyógyszeres kezelés lehetőségét is érintik. A kutatás mellett fontosnak tartjuk a hazai utánpótlás-nevelés erősítését is ezen a tudományterületen.” – hangsúlyozta Jakab Ferenc  professzor. (fotó: Csortos Szabolcs)