Négy hét-hét mester

Színes mesterkurzus-hónappal tér vissza a munkába a Pécsi Balett.

Kovács Zsuzsanna mesternőjük és Vincze Balázs művészeti vezető óráival indult újra a munka a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balett együttesénél, azóta  naponta két vendégmester vezetése mellett készülnek a következő évadra.

Mint Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője elmondta, mindig is nagy gondot fordítottak a táncművészeik szakmai fejlődésére, továbbképzésükre. Ennek jegyében a vendégkoreográfusok mellett rendszeresen meghívnak külföldi és magyar táncpedagógusokat is. Most olyan elismert és közkedvelt szakembereket sikerült megnyerniük, mint Sebestyén Csaba Harangozó-díjas, Lovas Pál Liszt-díjas Érdemes és Kiváló művész, Földi Béla Harangozó- és Jeszenszky-díjas, Lakatos János Nívódíjas és Feledi János Harangozó-díjas művészek.

Kitért arra is, ennyire sűrű mesterkurzus-hónapot a társulatok nem szoktak szervezni, de úgy gondolták, erős kezdésre és új impulzusokra van szüksége most a társulat minden tagjának. Az intenzív munka, a kiváló mesterek technikája, stílusa és mozgásnyelve újítóan hat a táncosokra, testileg, lelkileg egyaránt.

Mindehhez Uhrik Dóra a Pécsi Balett ügyvezetője a következőket tette hozzá, rendkívül fegyelmezetten élték meg a társulat tagjai a karantén-időszakot, komolyan vették az otthoni gyakorlást, a testük formában tartását. A balett-termet, annak tágasságát otthon nem lehet megteremteni, ezért most a fizikai kondíciójuk felfrissítésére, az intenzív munkába történő fokozatos visszatérésükre helyezzük a hangsúlyt. A távolságtartási szabályokat szigorúan betartva, két csoportban, csökkentett létszámmal, egyénileg végezhető, gyakorlatsorokkal történik ez meg, a táncpedagógusok irányítása mellett. Mindezt a Nemzeti Kulturális Alap támogatása teszi lehetővé, ahogy számos egyéb projektjük is pályázatok – elsősorban az EMMI és az NKA - segítségével valósulnak meg. A társulat vezetőinek ezek szervezéséről és újratervezéséről szólt a home office üzemmód.

Hangsúlyozta, nagyon várják a következő évadot, ami - reményeik szerint - az elmaradt Piroska és a farkas mese balett bemutatójával indul valamikor szeptemberben. A Pécsi Tánctalálkozót is szeretnék megvalósítani, ha nem is az eredeti elképzelések mentén, és decemberre is van egy nagyszabású tervük…  Persze még nagy kérdés, hogy mit hoz az ősz.