Mobillal az eltűnő víz nyomában

A  növekvő emberi vízfelhasználás és a globális éghajlatváltozás miatt egyre több vízfolyás szárad ki, amelynek hatása egyre erősebben jelentkezik a mindennapi életünkben, és a gazdaság működésében is.

A jelenség eddig igen kevés figyelmet kapott, a világszerte érintett több tízezer kisvízfolyásról elegendő adat sem áll a kutatók rendelkezésre a folyamat hatásainak megértéséhez. APécsi Tudományegyetem kutatóinak részvételével ezért indították útjára  a Horizon 2020 kutatási projekt keretében a Citizen Science hálózatot és fejlesztették ki a DRYRivERS okostelefonos alkalmazást, amellyel a kisvízfolyások védelméhez szükséges adatok gyűjtéséhez kérik a lakosság segítségét.

A folyók és patakok a Föld legsérülékenyebb biodiverzitási forró-pontjai közé tartoznak, emellett pedig az emberi jólét számára nélkülözhetetlen ökoszisztémák. A globális éghajlatváltozás és a növekvő emberi vízfelhasználás miatt egyre több vízfolyás szárad ki, a kiszáradások hatása pedig egyre erősebben jelentkezik a mindennapi életünkben és a gazdaság működésében is, ami eddig kevés figyelmet kapott. Ezt a jelenséget vizsgálja a DRYvER, a 25 kutatóintézet több mint 100 kutatója részvételével indult Horizon 2020 projekt, amelynek elsődleges célja,  két kontinens - Európa, Dél-Amerika - kilenc kiszáradó folyóhálózatain gyűjtött részletes információkon alapuló, az összes kapcsolódó - hidrológia, biogeokémia, ökológia, szociológia, közgazdaságtan - tudományterületet felölelő új globális keretrendszer kidolgozása. Olyan stratégiák, ajánlások megfogalmazása, eszközök kidolgozása, amelyek felhasználhatóak a kiszáradó vízfolyás-hálózatok helyben történő kezeléséhez, a folyamatok megállítására, visszafordítására.

A kutatók – minden igyekezetük ellenére - nem képesek nyomon követni a több tízezer kiszáradással fenyegetett vízfolyást, ugyanakkor a kiszáradó folyóhálózatok működésének, a kiszáradások időbeli dinamikájának megértéséhez elengedhetetlen a széles körű adatgyűjtés, ezért kérik a lakosság segítségét a veszélyben lévő vízfolyások feltérképezéséhez. Minden okostelefon-felhasználó, akinek szenvedélye s természetjárás, részt vehet a kutatásban azáltal, hogy dokumentálja a vízfolyások aktuális állapotát a DRYvER által létrehozott DRYRivERS okostelefonos applikáció, ami ingyenesen letölthető a Google Play és az App Store áruházakból.

A DRYRivERS-nek köszönhetően a jövőben létrejön az első, a kiszáradások valós-idejű megfigyelésein alapuló hálózat, ami egyéb forrásokból származó megfigyelésekkel kiegészülve adja majd a kiszáradó vízfolyás-hálózatok európai atlaszát. Az adatok kritikus tömegének elérése után olyan modellek készülhetnek, amelyek képesek előre jelezni a klímaváltozás és a vízhasználat patakokra és folyókra gyakorolt hatásait.