Megújultak a Mohácsi-sziget élőhelyei

Lezárult két kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi terület, a dávodi Földvári-tó és a Karapancsai erdei-tavak megújítása.

A Környezet és Energia-hatékonysági Operatív Program keretében megvalósult projekt eredményeként a dávodi Földvári-tó és a Karapancsai erdei-tavak műtárgyai megújultak, e mellett a csatornák és tavak kotrásával és bioremediácóval fejlesztették az élőhelyeket.

A projekt keretében elvégzett műszaki beavatkozásoknak köszönhetően már ebben az esztendőben sikerült mindkét vízrendszert teljesen feltölteni, lehetőséget adva ezzel a változatos, vizes élőhelyekhez kötődő fajok megjelenésének és megtelepedésének.

A dávodi Földvári-tó egyik taván  a telepesen fészkelő madárfajok - mint például a nagy kócsag és a kiskócsag -, zavartalanul kezdhettek a költéshez. Két másik tó kotrásával létrejött nagy kiterjedésű, nyílt vízfelületen pedig változatos madárvilág jelent meg, miután bőséges táplálékot találtak ott maguknak, illetve a cigányréce, a böjti réce, a szárcsa, a nyári lúd a part menti növényzetben rakott fészket, költötte ki kicsinyeit.

A felújított vízügyi műtárgyak segítségével és a kikotort szakaszoknak köszönhetően vízzel telt meg a Karapancsai erdei-tavak legnagyobb tava és a vízrendszer többi eleme is, lehetőséget adva a változatos, vizes élőhelyekhez kötődő fajok megjelenéséhez és megtelepedéséhez. Késő tavasszal már a nyári ludak tojásokkal teli fészkei voltak találhatók ezen a részen, valamint nagy számban jelentek meg a szárcsák és rendszeresen  felbukkant a zsákmányra vadászó rétisas.

A gazdag élővilág fennmaradása érdekében folyt munkálatokra elnyert európai uniós támogatás segítségével a kiszáradás jeleit mutató Mohács-szigeten lehetőség nyílt az ökológiai állapot javítására és megőrzésére, illetve a jellegzetes vizes és vízi, valamint az erdei élőhelyek vízellátásának növelésére.