Megújult a varroda

Az Ormánságban, a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósága segítségével felújított kisszentmártoni varroda tizenkettő helybeli nőnek, asszonynak jelent munkalehetőséget.


A kisszentmártoni mellett a főigazgatóság Tiszaroffon varrodát, Miskolcon könnyűszerkezetes házak elemeit gyártó üzemet működtet.  A közel jövőben pedig Sellyén zöldségfeldolgozó  épül az ormánsági települések együttműködésének köszönhetően. Az esélyteremtő beruházások elsődleges célja,  hogy a piaci alapon történő foglalkoztatás eredményeként  minél több helybelinek jelentsenek munkalehetőséget és biztos  megélhetést.   


A 2007 óta üzemelő kisszentmártoni  varrodát az önkormányzat működtette, azonban nem kis nehézséget okozott számukra a termelés állandóságának, folyamatosságának biztosítása. A piaci alapú működtetés elérése és a foglalkoztatás növelése érdekében vette át és újította fel a  Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság. E mellett  az általuk indított „betanított textiltermék-összeállító” tanfolyamon vehettek részt a dolgozók.  A képzés jellemzően a már  meglévő szakmai ismeretek felújítását célozta meg, a korábbi rutinok készség szintre emelése mellett azonban naprakész  ismeretekre is szert tehettek. A résztvevők  a tanfolyam  elvégzéséről tanúsítványt vehettek át.


A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság és Kisszentmárton önkormányzata öt évre szóló együttműködési megállapodást  írt alá a varroda piaci alapú működtetéséről,  valamint az ott dolgozók számának növeléséről. Az önkormányzat az épületet és modern varroda kialakításának gépészeti feltételeit teremti meg. A főigazgatóság a varrógépek beszerzése mellett  a leendő dolgozók képzését, valamint a piaci termelés szervezését vállalta. Az elsődleges cél, hogy a főigazgatóság általuk szervezett képzések munkaruhái  a kisszentmártoni varrodában készüljenek.