Megújulnak a világörökségi helyszínek

A munkaterület átadással kezdetét vette  a pécsi Világörökségi Negyed fejlesztése nevet viselő projekt.

A Világörökségi Negyed Pécs egyik legfontosabb történelmi-turisztikai értéke, amelynek megőrzése, bemutatása és folyamatos fejlesztése kiemelt jelentőségű, ennek érdekében a város önkormányzata, a Zsolnay Örökségkezelővel és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen konzorciumi megállapodás keretében a Világörökségi helyszínek fejlesztése nevet viselő program keretében kiírt pályázaton sikerrel szerepelt,  900 000 000 forint  Európai Uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert el.


A pályázati forrás felhasználásával megújulnak a Cella Septichora, az Ókeresztény Mauzóleum mellett az Apáca utca 8. szám alatt található sírkamrák, valamint az eddig csak részben bemutatott sírkamrák is látogathatóvá válnak. Mivel a fejlesztési terület három különböző helyszínen található, így a kivitelezési munkálatok során egyebek mellett az Apáca utca 8. alatti épített örökség védőépületeit restaurálják, sor kerül a Cella Septichora Látogatóközpont teljes körű átfogó felújítására, ahogy az Ókeresztény Mauzóleum is külsőleg és belsőleg is megújul.


A projekt fontos eleme még, hogy a mind a három helyszínen komplex kiállítás- és multimédia fejlesztéseket is végrehajtanak, modern múzeumpedagógiai eszközökkel, animációkkal és makettekkel mutatják be a korhű emlékeket.

A projekt az Apáca u. 8. alatti épített örökség védőépületeinek felújításával  indul, melynek során  többek között megújul a homlokzat, megszüntetik a szigetelési és vízelvezetési problémákat.