Megújul a pécsi advent

Pécs télen is nyitva lesz, új programokkal, új helyszínekkel, új partnerekkel vág bele a város adventi rendezvénysorozatának újraélesztésébe.

A szervezők elsődleges célja, hogy Pécs télen is nyitva legyen, a nyári-őszi programok mellett adventkor is nívós rendezvényekkel várja a turistákat és a pécsieket egyaránt, ugyanis a  város vezetése nemcsak a Mecsek-oldalon tervezett és az egyéb, turisztikai célú infrastrukturális fejlesztéseket emeli a középpontba. Ezt támasztja alá a  nyári-őszi időszakban már bizonyított Pécs nyitva kampány, és ezt a folytatja tovább a megújult adventi programok sora.

A  fejlesztések 2021-ben indultak és három éven át tartanak, hogy minden korábbinál színesebb és összetettebb programmá váljon az adventi vásár, ami már ebben az esztendőben vadonatúj, a civil szervezetek bevonásával szervezett programokkal várja a város lakóit és a Pécsre látogatókat. E mellett a régiek mellett új helyszínek - köztük a színház erkélye, az Árkád, Kossuth tér - is helyet adnak különböző eseményeknek, valamint a Városháza is fényfestést kap.

A Pécs nyitva nyári-őszi kampányához hasonlóan az Adventi Kézműves és Mesevásár is oly módon valósul meg, hogy az a lehető legtöbb partner - egyházak, civil szervezetek, kézművesek, árusok  - bevonásával hálózza be a város központját egészen a legnagyobb üzletközpontig. Fontos szempont volt, hogy a  magas minőséget előállító helyi termelők kiemelt szerepet kapjanak.

Pályázati úton választották ki a szervezők a vásáron megjelenő 21 gasztronómiai szolgáltatást, valamint a 32 kézművest. A szempontok között szerepelt, hogy magas minőséget képviselő különleges, vagy hiánypótló termékekkel, szolgáltatásokkal  jelenjenek meg.

Pécs neve a Zsolnay Fényfesztiválnak köszönhetően már összeforrt a fényfestéssel, ami az adventi programok közül sem hiányozhat. Minden nap 16.30-21.00 között  ünnepi, animált, hetente változó fényalkotást varázsol a Dzsámira a LaLuz Visual Studio. A Városháza épületét pedig, n pénteken, szombaton és vasárnap a Fényszórók csapata öltözteti fényköntösbe, valamint ilyenkor lesznek láthatók az Adventi Épületfestő Gyerekrajz Pályázat legszebb alkotásai a Dzsámi homlokzatán.