Megnyílt a megújult piac Pécsen a Diana téren

Az új piacépületben európai körülmények között kínálhatják portékáikat a vásárlóiknak  Pécsen a Diana téren.

A Diana tér és az ott helyet kapott piac a Kertváros egyik legforgalmasabb közterülete. Az elmúlt években jelentősen leromlott az állapota, ezért az önkormányzat kiemelt projektként kezelte a teljeskörű rekonstrukcióját. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetésből elnyert 300 millió forintos támogatás felhasználásával valósult meg.

A munkálatok múlt év nyarán kezdődtek, s ugyan idén április végére be is fejeződtek, de az utolsó simítások még hátra voltak ahhoz, hogy a piac megnyithassa kapuit a pécsiek, és persze főként a kertvárosiak előtt. A berendezési tárgyak és bútorok beépítését, valamint a bérlőkkel folytatott egyeztetések lezárultát követően nyitotta meg kapuit a héten a vásárlók előtt.

A Diana téri piac egyben fontos helyszíne a pécsi gazdaságnak, ugyanis helyi és környékbeli termelők árusítják itt a termékeiket, ami számos családnak a  megélhetését  jelenti. Ehhez járul hozzá az idén bevezetett, kizárólag a helyi piacokon, helyi termelőknél felhasználható új piaci utalvány, ami elsősorban a legnehezebb sorsú pécsi családoknak nyújt segítséget az élelmiszerek megvásárlásához. Ez egyben a kistermelőknek is   segítséget jelent, növekedik általa a bevételük, biztonságosabbá válik a megélhetésük.

A piac átalakítása során újabb és vonzóbb árusítóhelyek jöttek létre.  Az új, vonzóbb környezet növelheti a forgalmat, a felújított piac nemcsak vásárlási lehetőséget, hanem egyéb eseményeknek is helyet adhat, mint például tematikus piaci napok, de közösségi  térként is működhet. A beruházás keretében  új piaccsarnok épült, amiben tizenött üzlethelyiség kapott helyett, saját mosdókkal. A fedett piactéren  pedig hatvan árusító asztalt helyeztek el. Az épület hűtése, fűtése elektromos üzemű hőszivattyús rendszerrel történik. A fenntartási költségek csökkentése érdekében napelemes rendszert telepítettek az épület tetejére. Ezen felül vásárlói és személyzeti mosdók is helyet kaptak a piac területén.