Megkezdődött a faszobrok restaurálása

Nemcsak az emlékhely, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, hanem egész hazánk számára fontos feladat a mohácsi csata 500. évfordulójának méltó megünneplése.


 A várható ünnepségsorozat legfontosabb helyszíne a Mohácsi Nemzeti Emlékhely lesz, ezért már időben el kell kezdenünk a felkészülést, hogy méltóan emlékezzünk a csatában elhunytakra. A Sírkertben található, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely egyik ismertetőjegyének számító, az 1976-os megnyitására elkészült 120 darab fa sírjel és szobor állapota az elmúlt 40 évben az időjárás, valamint a kártevők miatt jelentősen leromlott, több közülük balesetveszélyessé vált.


Az idei évben megkezdődik a szobrok restaurálása a Magyar Művészeti Akadémia támogatásának segítségével. Már eddig tíz  szobrot kiemeltek, amit a korábban már kiszedetett hárommal együtt, becsomagolásukat követően  Budapestre szállítottak, ahol olyan szakemberek restaurálják őket, akik készítőjük, Kő Pál szobrászművész  tanítványai, kollégái voltak.


A sírkertben két faépítmény - a harangláb és a fakereszt - javítási munkái szintén megkezdődöttek, ebben az esztendőben  a Miniszterelnökséghez benyújtott pályázatból elnyert támogatás segítségével a harangláb teljes körű felújítása megtörténhet.