Megfőzték a világot

Rendhagyó szakácskönyvet jelentetett meg a Pécsi Tudományegyetem, ami ötven  Baranya székhelyén  tanuló külföldi diák receptjeit tartalmazza.


A maga nemében egyedülálló könyv, amellyel vélhetően csak a pécsi egyetem rendelkezik, különlegessége, hogy a  PTE  külföldi hallgatói révén Algériától Vietnámig tehetnek gasztronómiai utazást olvasói, ami  már  az egész országban, a Líra  könyvesboltokban is elérhető.
A kötet ötven recept és a hozzá való borok  mellett számos  érdekes olvasnivalót is tartalmaz. Az ételeken és a rövid történeteken keresztül  az olvasó megismerkedhet a skót Felföldtől belső Afrikáig és a Karib tengerig terjedő országokból érkezett hallgatókkal, miközben  képzeletben bejárja velük a Pécsre vezető útjukat. Algériától Vietnámig tehet utazást  velük a gasztronómia világába miközben  ízelítőt kap  különleges fűszerekből és alapanyagokból, bepillanthat különböző népek szokásaiba, feltárulnak előtte  keleti titkok, háborúk és családi ünnepségek.


A Pécsi Tudományegyetemen tanuló közel 4500 külföldi diák tanul, akiknek  körében az elmúlt esztendőben  felhívást tettek közzé, amelyben arra kérték őket, hogy  osszák meg a családjukból, hazájukból származó legautentikusabb recepteket. Sokan vállalkoztak rá,  s ezekből választották ki a könyvben szerepelőket. Végül  46 ország 50 receptje került be az 50 delicacies on Earth, avagy 50 étel a nagyvilágból című, 236 oldalas, kétnyelvű szakácskönyvbe.


Minden ételt közösen főztek le a diákok Lokodi Ákos séffel, a főzést Kalmár Lajos fotózta végig, Berta Anikó ötletgazda fogta össze a csapatot. Az ételekhez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait, illetve a Pannon Borrégió legtipikusabb borait ajánlják, így találkozik a nemzetközi gasztronómia a magyar borok világával.

A PTE Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóságának gondozásában megjelent kötet májustól országosan is kapható lesz  a Líra  könyvesboltokban,valamint a Pécsi Tudományegyetemen.  (fotó: Csortos Szabolcs)