Még kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe

A Lafarge Cement Magyarország Kft.  Királyegyházán végrehajtott környezetvédelmi beruházásának eredményeként csökken a gyár szén-dioxid kibocsátása.

 

Mint Hoffmann Tamás, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, a közel 2 milliárdos, saját beruházásban megvalósult fejlesztés lehetővé teszi a fajlagos szén-dioxid kibocsátás csökkentését, ami lehetővé teszi  a cementgyár hosszú távú környezettudatos és versenyképes működését. Kitért arra is, a  beszerelésre  került technológiával új lehetőségek nyílnak meg a helyi, hatékony hulladékgazdálkodás területén is, amelynek eredményeként az alternatív tüzelőanyagok arányát 60 százalékról 80 százalék fölé tudják emelni.
 
Mindehhez Cobuz Marcel, a LafargeHolcim Európáért felelős igazgatója a következőket tette hozzá, nagy hangsúlyt helyez a cégcsoport a környezetvédelemre. Ennek sarokpontjait a 2030-as Fenntarthatósági Stratégiában fektették le, amelynek fókuszában a szén-dioxid kibocsátás csökkentése áll. Hangsúlyozta, a magyarországi beruházás ezzel a törekvéssel  összhangban valósult meg, ugyanis a fejlesztés eredményeként további 10 százalékkal tudja csökkenteni a gyár a fajlagos szén-dioxid kibocsátását.
 
A Királyegyházi Cementgyár környezetvédelmi beruházásainak sora vette kezdetét, akkor kezdték el az alternatív tüzelőanyagok használatát, amellyel nemcsak a fosszilis energiahordozók alkalmazását csökkentették, hanem az egyébként szemétégetésre, illetve lerakásra ítélt hulladékok újrahasznosítása is elköteleződött. Mindezt a cementgyártás zárt technológiája tette lehetővé, a felhasznált tüzelőanyagok ugyanis beépülnek a cementbe és ott hasznosulnak, oly módon, hogy közben a cement minősége nem változik.
 
A mostani beruházás középpontjában ezúttal az úgynevezett klór-bypass technológia áll, amelynek lényege, hogy az  alternatív tüzelőanyagok égetése során felszabaduló klórt leválasztják, ezzel csökkentve a klinker és az abból készült cement klórtartalmát. A zárt rendszerben kivételre kerülő gázelegyet mészkőliszttel keverik össze, majd ezt követően a rendszerre épített zsákos portalanítóval megtisztított port (bypass-por) leválasztják és a tisztított gázt a klinker hűtési technológiába vezetik vissza. A környezetvédelmi beruházás talán leglátványosabb elemei  a bypass-por tárolására  alkalmas, a hőcserélő torony melletti közel 1000 tonnás, valamint a cement malmok közelében  felépült 100 tonnás csúszó-zsalus technológia alkalmazása felépül siló.

A következő lépésben az alternatív tüzelőanyag tároló bővítésére kerül sor 2020 első félévében.