Már nemcsak álom

A helyi terméket előállítók  és a vásárlók igényeit jobban kiszolgáló vásárcsarnok épül Pécsett, amelyben a Baranya megyében élő termelők korszerű körülmények között árusíthatják a termékeiket, amellyel egyben megvalósul a Rövid Ellátási Lánc (REL) is.

A város közgyűlése még az előző városvezetés idején adta be  „Helyi gazdaságfejlesztés: Új pécsi vásárcsarnok megépítése” címmel a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett pályázati kiírásra, amelyen sikeresen szerepelt és 2016. novemberében megszületett  döntés értelmében a beruházás megvalósítására 2 784 000 000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

Ezt követen került sor a közbeszerzési eljárás lefolytatására, ami 2019-ben zárult le. A kivitelezési tervek elkészítésére és a beruházás megvalósítására a legkedvezőbb ajánlatot a BBuild and Trade Kft. adta, azonban az meghaladta a rendelkezésre álló pályázaton elnyert támogatás összegét, ezért az önkormányzat többlettámogatási kérelmet nyújtott be Magyarország Kormányához.

 

A kivitelezési szerződés aláírására 2019. augusztus 16-án került sor azzal, hogy az építési munkálatok csak akkor indulhatnak meg, ha a szükséges többletfedezet rendelkezésre áll. Közel egy évnyi várakozás után az új pécsi városvezetés 2020. júliusi döntésével biztosította a többletfedezetet annak érdekében, hogy az új vásárcsarnok megépülhessen. Aztán 2020. októberében megszületett a kormánydöntés arról, hogy a projekt további 415 779 890 forint vissza nem térítendő támogatásban részesü, ezzel a rendelkezésre álló támogatási összege 3 199 779 890 forintra emelkedett.

A kivitelező az új vásárcsarnok munkaterületét 2020. július 31-én vette át. A kivitelezési tervek elkészítésével párhuzamosan  megkezdődtek a földmunkák, továbbá az épület alapozása is, amivel  novemberben végeztek. Ezt követően kerültek a helyükre  a vasbeton tartószerkezeti elemek. Év végére pedig kirajzolódott az épület maga.

Ez év januárjában már megkezdődött  a belső tereket meghatározó monolit vasbeton boltívek megépítése, valamint elkezdődtek a csarnok főhajó szerkezetépítésének előkészítő munkálatai és  az épületrészek falazása. A teljes vázszerkezet várhatóan nyárra készül el, a tető   őszre kerül a helyére, ezt követően kezdődnek el a belsőépítészeti munkálatok, a belső burkolás, az épületgépészeti rendszerek - fűtés, világítás, szellőzés - kiépítése.

 

A tervek szerint a kivitelezési munkálatok 2022. januárjában fejeződnek be.