Majális itt, majális ott

Az időjárási előrejelzések jó időt ígérnek, programok is bőven lesz május elsején Pécsen és a térdégben egyaránt.

Pécsen május 1-jén a Maléter Pál út melletti zöld területen kerül sor a város által szervezett programokra délelőtt 10-től este 10-ig. Fúvószenekar, Kung Fu bemutató, gyermekszínház és különböző táncos fellépők, este fél nyolctól utcabál várja a látogatókat.

Tavaly  a nagy sikerű Balokány-Majális a PTE MK hallgatóinak, valamint a L!FT szakkollégium tagjainak önszerveződő, önkéntes és közcélú kezdeményezésében valósult meg. Idén a Balokány Ligetért egyesület szervezi meg az eseményt.  A programok délelőtt 10 órakor kezdődnek koncertek, fellépők sora váltja egymást, de lesz gokartkiállítás is, lehet csónakázni, különböző vetélkedőkön részt venni, és lesz vásár is számos kiállítóval és bemutatóval. Lesz légvár, kézműves foglalkozás és állatsimogatás, illetve díszhalak, kreatív termékek, ékszerek vására is.

A Zsolnay Kulturális Negyedben időutazás várja a Zsolnay család egykori lakóházában az érdeklődőket május 1. délután négy órától. Korhű ruhába öltözött idegenvezetőink vezetik be a látogatót a 19. századi mindennapokba, a család életébe.

Érdemes a Múzeum utca felé venni az irányt, ugyanis a Janus Pannonius Múzeum négy helyszínen is várja a vendégeket. A Csontváry Múzeumban a nevét viselő festő képei mellett, egy több mint negyvennégyezer középkori ezüstdenárból álló kincslelet is látható. A Vasarely Múzeumban a 20. századi képzőművészet egyik meghatározó alakjának képei tekinthető meg. A vele egy udvarban található Mecseki Bányászati Múzeumban a szerszámok, műszerek, korabeli térképek, oklevelek, valamint a Mecsek jellemző ásványai, kőzetei, fosszíliái segítségével tehetnek az érdeklődők időutazást a szén- és uránbányászat történetében. A Zsolnay Múzeumban pedig nemcsak a „legnagyobb magyar fazekas” által világhírre vitt gyár remekei csodálhatók meg, hanem egy időszaki üvegtörténeti kiállítást is.


Az állatkert láványetetéssel, tréninggel és beszélgetéssel is várja a kicsiket és nagyokat a MajálisoZoon délelőtt 10 órától este hatig.

Kozármislenyben a Művelődési Központ közvetlen környezetében rendezik meg a Mislenyi Majálist, ami a „Mozdulj Misleny!” vagyis az egészség, a mozgás, és az egészséges életmód jegyében zajlik. A művelődési központszomszédságában található futópálya ad helyet a családi futóversenyeknek. Természetesen sor kerül a hagyományossá főzőversenyre is. A majális résztvevői a Pécsi Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Egyesület kiállítását is megtekinthetik. A gyerekek  választhatnak a légvár, a körhinta, a mászófal, az arcfestés, az asztalitenisz, és a játszótéri mozgás között. A kreatív vénával megáldottak sem maradnak program nélkül, mert többek közt anyák napi ajándékokat készíthetnek, dek megnézhetik azt is, miként dolgozik egy kovács. A majálison fellép a Kozármisleny és Pécs Város Mazsorett Együttese és Tánckara, a Daniel Speer Brass, a Holló együttes, Szász János, énekel a Swings Ladies. Az idei sztárvendége a Fricska Táncegyüttes lesz.

Sásdon délután három órától zenés, autós felvonulás indul a városházától. Komlón a város számára a munka ünnepével egybekötött Nemzetiségi napon színes - német, horvány és cigány táncegyüttesek - program várja a város lakóit a Városháza téren délután fél háromtól. A napot utcabál zárja.

Mohácson több lehetőség közül választhatnak a Duna-parti városban élők. . A Csodaszarvas téren 10 és 18 óra között családi programokkal várják őket, szabadtéri főzéssel, légvárral és kézműveskedéssel. A Széchenyi téren 8-tól 16 óráig tartják meg  a 3. Retró Autós Majálist.

Geresdlakon finn-magyar majálist és családi napot tartanak május elsején, amelyen délelőtt 9 és 11 között hagyományos és mulatságos finn sportokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Sellyén egész nap zene, főzőverseny és ugrálóvár várja a a település lakóit, de lesz söröshordó hajítás és „talicskában az asszony” verseny is.

Siklóson délelőtt 10-től délután háromig a Béke téren családi programokkal és bemutatókkal várják Civil majálison a látogatókat, a program kezdetén májusfát is állítanak. Lesz zZumba, aerobik bemutató, bűvész, gyermekműsor, és lángosevő verseny is, de  zsákbanfutásban és  streetballban is összemérhetik a tudásukat a résztvevők,  valamint egészségügyi és sportsarok is várja őket.

Villányban a Rendezvénytéren gyereknapot és majálist tartanak. Délelőtt májusfaállítás és versenyek lesznek, délután kézműves foglalkozások és különféle bemutatók várják a résztvevőket, amelyek között focibajnokság is helyet kap a Villány TC Sporttelepen.

Szentlőrincen új helyszínen, az Urbach téren tartják meg a majálist háromnegyed 10-től délután 4-ig. Kézműves vásár, körhinta és légvár várja a gyerekeket, de szenior örömtánc, bűvész és a helyi ifjúsági fúvósok is bemutatkoznak. A zenéről Ruszó Tibor és Szabó Ádám is gondoskodik.

Szigetváron a Csónakázó-tó partján rendezik meg május 1-jén a TóParty Majálist reggel 8-tól. Lesz főzőverseny és fúvóskoncert, lufibohóc, kézművesek és számos népi játék  is, valamint pónifogaton  kocsikázni is lehet majd, ahogy kalandjátékokban részt venni is. A délutántól a táncbemutatóké lesz a főszerep, amit este 6-kor Maszkura és a Tücsökraj zenekar koncertje követ.

Volt, hogy május 1-jén már megnyitottak a strandok Pécsen is, de az biztos, hogy Magyarhertelenden szaunás majális, Siklóson kincskeresés és ingyenes játszókuckó, Harkányban pedig a Harka Vízivilág várja a legkisebbeket.


Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes
A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik szerdán munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint indulnak a járatok.


Az áruházak és bevásárlóközpontok zárva tartanak, ezért az ezeket érintő járatok is az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek. Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően indulhatnak, illetve az ünnepnapi rendezvények idején egyes járatok terelve közlekednek. A Tüke Busz járatai  a szabadnapokra érvényes menetrend szerint közlekednek. Az ügyfélszolgálati iroda és bérletpénztárak zárva tartanak.