Magyarországon először

Pécsen a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériában láthatók Jacques Villeglé  alkotásai  A város falain címmel.

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában ismerkedhetnek meg az érdeklődők Jacques Villeglé (1926-2022), a POP ART úttörőjének és a STREET ART látnokának művészi univerzumával. A város falain című kiállítás több mint 140 alkotása az elmúlt 74 év során készültek. A tárlat igazi művészeti csemege, amely minden oldaláról bemutatja Villeglé munkásságát, a szaggatott plakátoktól a kollázsokig, a filmektől a matricákig és a kriptográfiákig.

Jacques Villeglé többször is meglepő újdonságokkal forradalmasította a művészet világát, 1949-ben első szakadt plakátjával, 1950-ben az első avantgárd filmjével, és 1969-ben az első szociálpolitikai grafikájával mutatott újabb utakat. Művei vászonra, palatáblára készültek, de munkásságának  háromdimenziós szobrok is részei. A későbbiekben pedig közvetlenül a város falaira, monumentális sablonok segítségével hozta létre alkotásait. A 2000-es években utcai matricáit, spontán kollázsokba rendezte, bizonyítva, hogy művészete szervesen kapcsolódik a mindennapi élethez, a populáris kultúrához és a magas kultúrához egyaránt.

Ő volt az első művész, aki az utca nyers, autentikus nyelvét a múzeumok elegáns falai közé vitte. Munkássága megjeleníti a névtelen városi költészetet, amit a hétköznapi emberek hoztak létre. l
Látásmódja új, friss megközelítést kínál a műalkotások befogadásához, és számtalan street art művész számára jelent inspirációt és viszonyítási pontot.

A pécsi Zsolnay Örökségkezelő Vizuális Művészeti Centrumának művészeti vezetője, Fekete Valéria a kiállítás kurátori feladataira Thierry Raspail-t a Jacques Villeglé Örökség tiszteletbeli főkurátorát, a lyoni kortárs művészeti múzeum és biennálé alapítóját kérte fel, aki baráti viszonyt ápolt a 2022-ben elhunyt művésszel. A kiállítás megnyitóján a művész lányai, Adeline és Valérie Villeglé is részt vettek.