Luxus Mercedesre is tellett a haszonból

Komplett csempészcsapaton ütöttek rajta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-dunántúli nyomozói.

A szállító, a megrendelő-díler és egy potenciális vevő is jelen volt a szállítmány kipakolásánál, amikor meglepték őket a pénzügyőrök. A garázs kinyitásakor a nyomozók is meglepődtek az ott talált luxusjármű láttán.

Az egyik baranyai kisközségben csaptak le a NAV dél-dunántúli nyomozói, a családja által is tevékenyen támogatott dohánydílerre. A nyomozóhatóság látókörébe került férfi nagy mennyiségben vásárolt adózás alól elvont, magyar adójegy nélküli dohánytermékeket. Saját szállítóval dolgoztatott, aki a teherautóján kialakított rejtekhely fedezékében vitte az árut a megbeszélt helyre. A nagy mennyiségű csempész holmit a díler saját lakcímén tárolta. Kiterjedt vevőköre részére jelentős haszonnal értékesítette a termékeket.

Éppen akkor ütöttek rajtuk a nyomozók és a járőrök, amikor már félig szétcsavarozták a platós autót. Ezt követően házkutatást tartottak a díler fiatal élettársával közös lakhelyen és a garázsában, illetve a férfi szomszédságában élő idős édesanyja házában is. A 87 éves asszony lakásában nem volt olyan helyiség, ahol ne találtak volna adózás alól elvont terméket. Az éléskamra például  befőtt helyett, cigarettával és dohánnyal volt plafonig feltöltve. Harley, a drogkeresésre kiképzett kutya orra elől a fürdőszobai szennyes kosárban és egy ruhásszekrény mélyén sem maradt rejtve a füstölnivaló. Az ingatlanok közös udvarának garázsában, fekete zsákokba csomagolt, szivacsokkal fedett árunál is találatot jelzett.

A nagy meglepetés mégis a garázsban parkoló Mercedes AMG GT-53 típusú autó volt. Kiderült, hogy annyira sikeresen ment a biznisz, hogy a díler luxusautót vásárolt az extraprofitból, amit az élettársa nevére íratott, pedig nincs érvényes vezetői engedélye.

A nyomozás többek között azt is kiderítette, hogy 2003 óta nem nyújtott be szja bevallást, sőt 2009 óta bejelentett munkahelye sem volt, legális forrásból származó bevétellel évek óta nem rendelkezett.
          
Az intézkedéssorozat során mintegy 22.000 doboz különböző márkájú cigarettát és 145 kilogramm vágott dohányt, valamint vagyonbiztosítás keretében a platós csempészautót, a luxusautót, illetve a vásárlás ellenértékeként hozott sokmillió forint készpénzt is lefoglalták a nyomozók. A hozzávetőleg 50 millió forint értékű lefoglalás teljes mértékben fedezi az okozott vagyoni hátrányt.

A büntetőügyben üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás, valamint költségvetési csalás bűntette miatt folyik nyomozás. Az ügyben öt embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük a szállítót és a megrendelő dílert letartóztatta a Pécsi Járásbíróság.