Legjobb hazai jazz zenészek érkeznek Pécsre

Az immár 23 éve működő Metronóm Jazz Klub a legjobb jazz zenészeket hozza Pécsre idén is.

A Metronóm Jazz Klub mára  olyan minőségi branddé vált, amelynek a jazz kedvelőiből állandó rajongótábora alakult ki, de mindig érkeznek újak is közéjük, akik most ismerkednek a műfajjal. A  Zsolnay Negyedben havi rendszerességgel jelentkező koncertsorozat keretében minden alkalommal más jazz stílust képviselő együttes lép fel.

Március elején a Tálas Trió lép fel, amelyne vezetője a Junior Prima-, Gramofon- és Artisjus-díjas, a jazzma.hu és a jazz.hu olvasói által több alkalommal is a legjobb hazai billentyűsnek ítélt Tálas Áron sokoldalúságáróla közismert. A zenekar egyéni hangzásvilágot alakított ki, melyben tetten érhetők népzenei és klasszikus zenei hatások is a jazz harmóniai, ritmikai elemei mellett.

Áprilisban a Gáspár Károly zongorista a hazai jazzélet egyik meghatározó szereplője lesz hallható, aki triójával saját kompozíciókat és jazz standardeket egyaránt előad. Zenéjük friss és előremutató, romantikus és esztetizáló egyaránt, ugyanakkor tiszteletben tartják a mainstream jazz hagyományait is.

Szakcsi Jr. Renaissance májusban érkezik. A formáció az igényes jazz harmóniavilágát megtartva modern jazzt játszik populáris formában. Fúziós zene ez, mely nagy hangsúlyt fektet a dinamikára. Repertoárjuk a jazz különböző korszakaiból ad ízelítőt, de a klasszikus zene romantikus és modern témái is felbukkannak benne. A formáció az énekhangra épül, amely nem énekszerű, hanem instrumentumként szerepel.

Júniusban lesz hallható a Vörös Niki New Project a Zsolnay Negyedben. Vörös Niki saját szerzeményei a blues, a rock és a jazz elemeit ötvözik. A dalokat az énekesnő markáns, palástolatlan érzelmeket kifejező, szenvedélyes előadásmódja határozza meg, kiegészülve a magyar zenei élet kiemelkedő zenészeinek energikus, egyedi játékstílusával.

A montreux- i versenygyőztes, Junior Prima-díjas Szőke Nikoletta az ország egyik legnépszerűbb jazzelőadója. A hazai koncerttermek és fesztiválok mellett nagy sikerrel lépett fel New Yorkban, Tokióban, Brüsszelben, Koppenhágában, Londonban és Berlinben is, énekelt többek között Michel Legrand-dal, Bobby McFerrinnel, Kurt Ellinggel és Gregory Hutchinsonnal.  Júliusban a Szőke Niki Quintet is hallható lest Pécsen.

Érkezik még Csemer Boglárka Boggie Fonogram- és Hangvilla-díjas előadóművész a Boggie-Maradj még turné keretében. Tíz éve Parfüm című dalával és az ahhoz készített bravúros videóklippel bejárta a világot. Ő képviselte hazánkat a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon, de fellépett már a ZAZ előzenekaraként is. Bágyi Balázs Visegrád jazz Band, a projekt zenekar egy V4-e pályázatnak köszönhetően jött létre, tagjai az egyes országok kimagasló művészei.  A Subtones a Subicz Gábor trombitás által alapított, Magyarország egyik legizgalmasabb szupergroupja, ami közönségkedvenc koncertzenekarrá vált a hazai jazzpop-szintéren. A Dés András Mash triól, ami Mahan Mirarab iráni gitáros és a magyar ütős, Dés András örömzenéléséből született formáció, akik előtt új perspektívát nyitott Vincent Pongrácz osztrák klarinétos csatlakozása.  S végül, d nem utolsó sorban Hofecker Dániel - Next day sextet, amelynek vezetője a pécsi Hofecker Dániel a fiatal zenészgeneráció egyik legtehetségesebb jazz-zeneszerzője, hangszerelője, trombitaművésze.