Láthatóvá tett láthatatlan munka

A házimunka értékeivel ismerkedtek az orfűi strandon.

A láthatatlan munkára és annak értékére hívták fel a figyelmet az orfűi Kistó Strandon megrendezett esemény szervezői rendhagyó családi program keretében. A Pécsi Család- és Karrierpont rendezvényén játékos házimunka feladatokkal kereshették meg a családtagok a strandbelépő árát, a gyerekek  pedig az elvégzett munkáért cserében egész délután részt vehettek a játszóházi programokban.

Több száz család vett részt a különleges programban, amelynek során számos házimunkát kipróbálhattak a bevásárlástól, a takarításon, mosogatáson át egészen a vasalásig. Az esemény elsődleges célja szervezői szándékai szerint, hogy a  láthatatlan munkát láthatóvá tegyék és a  gyerekek, a fiatalok körében, hogy a házimunka ezzel elfoglalja megbecsült helyt a  család életében.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy  eme láthatatlan munka, csak akkor látszik, ha nem csináljuk meg. A főleg nők által végzett láthatatlan házimunka  a legtöbb családban természetesnek számít. Nem egy esetben  a családtagok alábecsülik azokat a feladatokat, amelyek naponta több órát vesznek igénybe, a mindennapok részei, mint például a mosás, takarítás, főzés, az idősek vagy a gyerekek gondozása,   és melyekért jó esetben legfeljebb egy köszönet jár.

Azért, hogy még jobban felhívja a figyelmet a láthatatlan munka értékére, a Pécsi Család- és KarrierPont létrehozott egy „Láthatatlan munka kalkulátort”, amelynek segítségével alig pár perc alatt kiszámolható, mekkora összeg járna egy háziasszonyak fizettségként az elvégzett otthoni feladatokért cserében.