Kultúrára fel-koncertek,táncházak,tárlatok

A kulturális élmények hosszú nélkülözése után bőséges kínálatból válogathatnak az érdeklődők Pécsett.

Új programsorozat indul a belvárosban táncházakkal, koncertekkel, irodalmi beszélgetésekkel és kisebb színházi előadásokkal várja a kikapcsolódni vágyókat a Széchenyi tér egyik meghitt belső zugában, a Művészetek és Irodalom Háza  belső terén, a Hild Udvarban júniustól augusztusig. Június 11-én és 25-én a Tanac Táncház, 19-én Kéméndi Tamás szólóestje várja a látogatókat, július 1-jén Görföl Balázs esztéta beszélget Kiss Tibor Noé íróval. A Művészetek és Irodalom Házában tart közös előadói estet Dragomán György író és Szabó T. Anna költő június 22-én.

Folytatódik a Pirogránit Esték sorozat is a Zsolnai Kulturális Negyed Pirogránit Udvarában. Június 10-én a Mongooz and The Magnet zenél, június 17-én a Karosi Júlia Quartett jazz koncertjét élvezheti a közönség. Június 18-án Szeder, 24-én a Juhos Együttes lép színpadra, míg 25-én egy duplakoncert várja az érdeklődőket: Boebeck és a Lázár tesók tartanak lemezbemutatót. A koncerteket fényfestés is színesíti.

Június 10-én Pécsről nézve részleges napfogyatkozás lesz látható, amit a Zsolnay Kulturális Negyedből távcsöves bemutató keretében szakemberek segítségével ingyenesen  tekinthetnek meg az érdeklődők.

Folytatódnak a Cella Septichora Látogatóközpont és a Zsolnay Kulturális Negyed tematikus vezetett sétái. Újdonság az Amiről a sírok mesélnek című program, amelyen a Cella Septichorában talált leletek nyomába eredhetnek a résztvevők. Szintén újdonság a szecesszió világnapja alkalmából induló Zsolnay és szecesszió című idegenvezetés június 12-én a Zsolnay Kulturális  Negyedben.

A Kodály Központban június 7-én Dés László lép fel Szinetár Dórával, míg 15-én Lajkó Félix Liszt-díjas hegedűművész és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész közös koncertje hallható.

Az időszakos kiállítások közül július 8-ig lesz látható a Magyar Géniusz című tárlat a Pécsi Galériában, a Zsolnay Negyed m21 Galériájában pedig július 18-ig tekinthető meg az Országos Kerámiaművészeti Biennálé, valamint a Plakátok/Posters 7x75 című kiállítás. A folytatás is tartogat izgalmakat: július 15-18. között rendezik meg a LOKART című első pécsi képzőművészeti fesztivált a belvárosban.