Különleges koncert a Kodály Központ jubileumán

A koronavírus-járvány miatt egy év késéssel, 2021 őszétől kerül sor Kodály Központ fennállása 10. évfordulójához kapcsolódó ünnepségsorozatra.

Ennek keretében 11 év után, október 25-én  újra a Kodály Központban lép színpadra a világ egyik legnagyobb hegedűművésze, Maxim Vengerov, ezúttal a MÁV Szimfonikusok kíséretében. A neves hegedűművész vezényletével adta első nyilvános hangversenyét a Pannon Filharmonikusok az újonnan megnyitott Kodály Központban  2010 decemberében. A koncertet követően Vengerov elismerően nyilatkozott  hangversenyteremről: „Azt mondják, az építészet a megkövült zene. Nos, itt létrehoztak egy építészeti Stradivarit...”. Az Európa legjobbjai között emlegetett hangversenyteremben a jubileum alkalmából újra fellép Pécsett,  ezúttal mint  hegedűművész lép a Kodály Központ színpadára.

Maxim Vengerov a világ legkiválóbb hegedűművészeinek egyike, gyakran emlegetik úgy az 1974-ben született és  ötéves korában hegedülni kezdett zenészt, mint korunk legnagyobb vonós-hangszer játékosát. Tízéves volt, amikor első díjat nyert a Fiatal Hegedűsök H. Wieniawsky Nemzetközi Versenyén,  aztán 1990-ben Londonban megnyerte a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyt, azóta koncertezik. Már az első években több CD-je jelent meg, amelyekkel díjak sokaságát nyerte el. Karmesterként is letette már névjegyét. Sokfelé tanít, többek között Svájcban a Menuhin Zeneakadémián és a Londoni Királyi Zeneakadémián. Az 1727-ben készült „ex-Kreutzer” Stradivari hegedűn játszik, Jasha Heifetz egykori vonójával.

A hegedűművész  a Kodály Központ jubileumi estjén az  alapításának 75. évfordulóját ünneplő budapesti MÁV Szimfonikus Zenekarral lép fel. A csaknem száz muzsikust foglalkoztató együttes az ország legismertebb szimfonikus zenekarainak egyike. Repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed. Az elmúlt hét évtized során számos világszerte elismert karmester – köztük Kobayashi Ken-Ichiro - vezényelte koncertjeiket, és olyan világsztárokkal dolgoztak együtt, mint Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras, Miklósa Erika, Rost Andrea, Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán.

Az október 25-ei műsorban Johannes Brahms két műve csendül fel, a zeneszerző életművének legderűsebb darabjai közül, a II. szimfónia és a Hegedűverseny.

A hangverseny karmestere Takács-Nagy Gábor, aki a nevét viselő vonósnégyes révén vált világhírűvé. A kvartett ösztöndíjat kapott az Egyesült Államokban, Coloradóban, és tagjai ott is telepedtek le. Takács-Nagy Gábor 1992-ben kivált az együttesből és visszaköltözött Európába, azóta Svájcban él, a genfi Zeneakadémia tanára. 2002 óta vezényel, 2007 óta a Verbier Festival (Svájc) Kamarazenekarának zeneigazgatója, koncertjein világhírességek szerepelnek. 2011-től kezdődően az angol Manchester Camerata zenekar vezető karmestere. A MÁV Szimfonikus Zenekarnál 2010-től 2012-ig vezető karmester és művészeti vezető volt, jelenleg a zenekar állandó vendégkarmestere.