Különleges Háry János a jubileumra

Különleges évadot kezd a Bóbita Bábszínház Pécsett, ami idén ünnepli alapításának hatvanadik évfordulóját.

Bíznak benne, hogy újra gyerekzsivajtól lesz hangos a bábszínház, sokan lesznek kíváncsiak a szabadtéri színpadukon megtartott előadásaikra is. A járványhelyzet  miatt ugyanis  a megszokott  250 előadás  töredékét, alig húszat  tudtak megtartani.  A harmadik sárkányt még láthatta a közönség, A Holle anyót viszont eddig csak online tudták bemutatni. Az Apolló Kulturális Egyesülettel közreműködésben a Csongor és Tündét játszották párszor. Az  első közönség előtt bemutatott  bábelőadásuk a Madarak nyelve volt.


Mozgalmas nyár elé néznek, ugyanis megkezdődnek  a Háry János műhelymunkái, valamint június 28-tól öt turnusban egészen augusztus közepéig szerveznek táborokat különböző életkorú gyerekeknek. A kicsik a kesztyűs és botos bábok technikájából kapnak ízelítőt, míg  a  9-12 évesek az árnyjátékkal és a papírszínház síkfiguráival ismerkedhetnek meg. Ott lesznek az Ördögkatlan Fesztiválon, a Múzeumutca Plusz programsorozat megnyitóján, de  fellépnek Kaposváron és Zala megyében Hottón is, ahol a Robin Hoodot és a Madarak nyelvét mutatják be. A tervek szerint szeptemberben Olmützbe utazik a társulat, valamint októberben Marosvásárhelyre és Szatmárnémetibe.


Az idei  évad a Szamárfül Fesztiválhoz kapcsolódóan indul, amellyel egy időben Bóbita60 címmel kiállítás keretében elevenítik fel az eltelt hat évtized jeles eseményeit.. Terveik szerint minden tervező, aki a 60 év alatt a bábszínházban megfordult, egy fényképpel, vagy egy bábbal, de valami módon mindenképp megjelenik benne és egészen az évad végéig 2022. júniusáig lesz látható.


A repertoáron lévő előadások mellett két új bemutatójuk is  lesz. Ebből az egyik, ami egyben a jubileumi ünnepségsorozat egyik kiemelkedő eseménye is egyben, Kodály Zoltán Háry János című daljátékára készült bábelőadás a Pannon Filharmonikusok élő zenei kíséretével, kórussal és szólistákkal. A díszbemutatót a Kodály Központban tartják meg, amelyre meghívják a társulat egykori tagjait, bábtervezőket, rendezőket, mindenkit, aki hozzájárult a Bóbita Bábszínház sikereihez. Hordozható változata is lesz, ugyanis hangfelvételt készítenek a zenei részről. E mellett  2022 tavaszán lesz látható a Torzonborz 3 – Torzonborz a Holdon címmel.